Lectoraat What Art Knows
Herdenkingsplein 12
↳ Lectoraatskamer 0.11
Maastricht

E whatartknows@zuyd.nl
T +31 (0)43 346 6365

Editie#3: Wandelingen in stilte… Artistiek onderzoek in het ENCI-gebied in Corona-tijd

Graag delen wij de nieuwsbrief van een van onze voormalige lectoraatsleden die in 5 edities aandacht schenkt aan de resultaten van de workshop ‘Wandelen in Stilte’ (Artistic Research).

 

Editie III: Meta-kijken: inzoomen, vertragen, tijdkijken, van boven en beneden kijken, naar binnen kijken en opnieuw kijken

 

Het is eigenlijk niet nieuws, wat ons zo eigen is geworden in Corona-tijd. Wandelen is van alle tijden. Kleine en grote denkers wandel(d)en. De cynici, Kant, Rousseau, Thoreau, Nietzsche, Rimbaud, Ghandi e.a. hadden het wandelen nodig hadden om tot hun inzichten te komen. Voor de Franse filosoof Frédéric Gros (1965) is herhaling de kern van het wandelen. Die herhaling maakt de gedachten vrij. Het ritmisch voortbewegen bevordert bovendien de ontwikkeling van een verhaal. Volgens Gros: ”Wandelen is ook breken met de wereld, een terugkeer naar de natuur, naar een ander ritme. Wandelen is een manier van de dingen ter discussie stellen.”

Deze derde editie gaat over een nieuwe generatie lopende denkers. Zij wandelen om scherper te  observeren: ze zoomen in en kijken in lagen, vertragen en kijken de tijd af, ze kijken van boven naar beneden en vice versa, ze kijken naar binnen en kijken opnieuw. Dit meta-kijken helpt hen tot  nieuwe inzichten en visies te ontwikkelen op het menszijn en hun kunstenaarschap.

Kijkt u met ons mee?

Met genoegen presenteer ik Yael Gabay, Cassidy Maclear, Lukas Malzan, Ronja Terwindt en Louisa Vergozisi. Klik hier voor de bijdragen.

Houden jullie onze website de komende weken vooral in de gaten, abonneer jullie a.j.b. op onze nieuwsbrief. Het is voor ons allen belangrijk om zichtbaar te blijven, zeker nu we meer dan ooit teruggeworpen worden op onszelf.

‘OVERGANGSZONE’ wil een podium bieden voor deze kersverse kunstenaars en ze stimuleren hun weg te bewandelen naar het eindexamen en verder.

Namens de redactie,
Krien Clevis
Curator ‘OVERGANGSZONE’
https://overgangszone.nl/