Lectoraat What Art Knows
Herdenkingsplein 12
↳ Lectoraatskamer 0.11
Maastricht

E whatartknows@zuyd.nl
T +31 (0)43 346 6365

Voor jou: artistiek onderzoek als genereuze praktijk

Het thema waar het lectoraat zich de komende jaren op richt is generositeit. Als je genereus bent, dan geef je iets, dan ben je er voor iemand. Generositeit is voor ons kenmerkend voor de Maastrichtse stijl van artistiek onderzoek: de artistiek onderzoeker wil open staan naar datgene wat ze onderzoekt; ze ontwikkelt haar eigen innovatieve, relevante en gevoelige onderzoeksmethoden in het maakproces, en beweegt daarmee mee met het onderwerp van onderzoek. Dat vereist een bepaalde houding, een houding die je genereus zou kunnen noemen. Maar hoe doe je dat dan, als onderzoeker genereus zijn? En hoe zorg je ervoor, dat je daarmee ook echt voor iets of iemand bent?

Daarnaast omvat het thema generositeit ook de verhouding tussen artistiek onderzoek en onderwijs, tussen lectoraat en kunstopleidingen. Hoe kunnen we er voor elkaar zijn? Wat is er nodig om generositeit te faciliteren? Wat zijn eigenlijk de kosten van een te grote generositeit? En wat geven we eigenlijk als we genereus zijn?

Het team van het lectoraat, ieder vanuit hun eigen expertise, doet de komende jaren onderzoek naar deze vragen door veldwerk te doen binnen de kunstopleidingen van Zuyd Hogeschool.