/ publicaties
Enkele publicaties van het lectoraat zijn beschikbaar als PDF. Voor een volledig overzicht van alle publicaties, onderwijsmaterialen, presentaties en andere activiteiten van het lectoraat, zie onderaan deze pagina.
Scriptiekunst 2021 – Daria Murashkina – hoofdprijs
In de 2021 editie van scriptiekunst.org, een wedstrijd binnen de kunstopleidingen van Zuyd, werd er 1 hoofdwinnaar aangewezen (Daria Murashkina) en 3 aanmoedigingsprijzen (Leah Schulze, Sarai Erkens en Finn Borath). De hoofdprijs werd als publicatie uitgegeven en kunt u hier lezen. De overige scripties zijn te bekijken op de site van www.scriptiekunst.org.
De wedstrijd is een initiatief van de twee lectoraten die verbonden zijn aan de kunst opleidingen van Zuyd Hogeschool: Technology Driven Art (Peter Missotten) en Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten (Ruth Benschop). Het doel van Scriptiekunst.org is een originele en inspirerende aanpak van scripties binnen de kunstacademies van Zuyd Hogeschool te stimuleren.
Scriptiekunst 2020 – deel 1 t/m 4
Dit zijn de 4 uitgaves van de winnende scripties van de wedstrijd scriptiekunst.org 2020, binnen de kunstopleidingen van Zuyd. De wedstrijd is een initiatief van de twee lectoraten die verbonden zijn aan de kunst opleidingen van Zuyd Hogeschool: Technology Driven Art (Peter Missotten) en Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten (Ruth Benschop). Het doel van Scriptiekunst.org is een originele en inspirerende aanpak van scripties binnen de kunstacademies van Zuyd Hogeschool te stimuleren.
download ↓ – deel 1: Lotte Hendriks (2020) hoofdprijs
download ↓ – deel 2: Romy Moons (2020) aanmoedigingsprijs
download ↓ – deel 3: Elisabeth Ott (2020) aanmoedigingsprijs
download ↓ – deel 4: Helen Svoboda (2020) aanmoedigingsprijs
The Same but Differently – Imogen Eve (2020)
What does it mean to innovate classical music? And how can we go about it? As the barriers between the performing arts in the 21st century are fusing together, classical music is extending its vision. In light of this, classical musicians need new ways to approach this changing landscape. The Same but Differently explores (and proposes) new rituals, perspectives and skills which can be fostered by classical musicians in order to become more reflexive, and flexible, performers. Through a combination of short stories, essays and exercises, this text invites readers to both imagine and approach classical music performance a little differently – whilst still remaining connected to its performance practice tradition. The Same but Differently is a culmination of artistic and social research conducted by Imogen Eve and her colleagues for the Artful Participation project, within the scope of the Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM).
Scriptiekunst 2019, deel 1 – Omid Kheirabadi, Lindsay Zwaan (2019)
Dit is het eerste deel in het over zicht van winnende scripties van de wedstrijd scriptiekunst.org 2019, binnen de kunstopleidingen van Zuyd. De wedstrijd is een initiatief van de twee lectoraten die verbonden zijn aan de kunst opleidingen van Zuyd Hogeschool: Technology Driven Art (Peter Missotten) en Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten (Ruth Benschop). Het doel van Scriptiekunst.org is een originele en inspirerende aanpak van scripties binnen de kunstacademies van Zuyd Hogeschool te stimuleren.
Scriptiekunst 2019, deel 2 – Kevin Strüder (2019)
Dit is het tweede deel in het overzicht van winnende scripties van de wedstrijd scriptiekunst.org 2019, binnen de kunstopleidingen van Zuyd. De wedstrijd is een initiatief van de twee lectoraten die verbonden zijn aan de kunst opleidingen van Zuyd Hogeschool: Technology Driven Art (Peter Missotten) en Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten (Ruth Benschop). Het doel van Scriptiekunst.org is een originele en inspirerende aanpak van scripties binnen de kunstacademies van Zuyd Hogeschool te stimuleren.
Inter/Face: Reflecties op een Onderzoeksatelier – Martine de Rooij, Ruth Benschop, Chequita Nahar & Gili Yaron (2018)
Wat doe je als je een gehavend gezicht weer heel maakt? Wat betekent afwijking eigenlijk? Hoe doe je als ontwerper onderzoek naar deze vragen, en wat ontstaat uit zulk onderzoek? Deze vragen stonden centraal in onderzoeksatelier Inter/Face: Discovering the meanings of disfigurement. Dit innovatieve en interdisciplinaire onder-wijs- en onderzoeksproject werd ontwikkeld door het Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten (AOK) in samenwerking met de Maastricht Academy of Fine Arts and Design (MAFAD) van Zuyd Hogeschool. In dit onderzoeksatelier gingen 33 ontwerp-studenten aan de slag met het thema ‘een veranderd, deels prothetisch gezicht’. Ze werden hierbij begeleid door antropoloog Martine de Rooij, filosoof Gili Yaron, ontwerpers Chequita Nahar en Jeroen Wand en lector Ruth Benschop. Dit boek blikt terug op dit project aan de hand van aandachtige reflecties en lichtvoetige analyses. Hiermee wil het boek bijdragen aan de verdere ontwikkeling van artistiek onderzoek in het Nederlandse kunstonderwijs.
Het voorstel – Rita Hoofwijk (2018)
Het Voorstel is een samenwerking tussen Het Lectoraat Autonomie & Openbaarheid in de Kunsten en kunstenaar Rita Hoofwijk en vormt een alternatieve manier van kennisuitwisseling. Het Voorstel faciliteert daartoe een reeks spreekuren voor negen afzonderlijke deelnemers. De gesprekken vertrekken vanuit een installatie die op analoge wijze de ontmoeting tussen deelnemer en onderzoeker/lector tot stand brengt. Er vinden drie samenkomsten plaats, elk van één uur waarbinnen we ons buigen over een fascinatie, een idee, een terugkerend vraagstuk, een nieuwe gedachte, een verlangen, een project. Om zonder concreet eindpunt, zonder beoordeling, met aandacht op onderzoekende wijze bezig te zijn met het werk. Er wordt gezocht naar een manier de wereld rondom datgene waar je mee bezig bent erbij te kunnen betrekken, om zowel de input voor de kunstenaar/deelnemer, als de output van het werk te vergroten en te verruimen.
Scriptiekunst 2018 – Irina Birliba, Feya Foppen, Sarah Gluschitz, Ayisha Siddiqi (2018)
Dit is een overzicht van de winnende scripties van de wedstrijd Scriptiekunst.org 2018 binnen de kunstopleidingen van Zuyd. De wedstrijd is een initiatief van de twee lectoraten die verbonden zijn aan de kunstopleidingen van Zuyd Hogeschool: Technology Driven Art (Peter Missotten) en Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten (Ruth Benschop). De scriptieprijs is ingesteld om studenten te stimuleren om scripties (en/of documentatie van artistieke processen) te maken die meer recht doen aan hun vakbekwaamheid. Te vaak grijpt reflectie in het kunstonderwijs terug op semiwetenschappelijke idealen van betrouwbaarheid, statistiek en objectiviteit. Daarmee wordt kritische reflectie te ver uit de kunstpraktijk getild, waardoor het soms een vorm krijgt die niet relevant is voor die praktijk.
Scriptiekunst 2017 – Winnaars: Aurélie d’Incau, Hean Kim, Skye Young, Jessica den Hartog. Aanmoedigingsprijs: Bart Bijnens, Giorgia Martinez Pascucci, Sammy Foppen, Karlijn Krijger
Dit is de uitgave (kant A en kant B) van de winnende scripties van de wedstrijd scriptiekunst.org 2017 (uitgegeven in 2018) binnen de kunstopleidingen van Zuyd. De wedstrijd is een initiatief van de twee lectoraten die verbonden zijn aan de kunstopleidingen van Zuyd Hogeschool: Technology Driven Art (Peter Missotten) en Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten (Ruth Benschop). De scriptieprijs is ingesteld om studenten te stimuleren om scripties (en/of documentatie van artistieke processen) te maken die meer recht doen aan hun vakbekwaamheid. Te vaak grijpt reflectie in het kunstonderwijs terug op semiwetenschappelijke idealen van betrouwbaarheid, statistiek en objectiviteit. Daarmee wordt kritische reflectie te ver uit de kunstpraktijk getild, waardoor het soms een vorm krijgt die niet relevant is voor die praktijk.
download ↓ – kant A
download ↓ – kant B
Scriptiekunst 2016 – Winnaars: Ties van Dijk, Rita Hoofwijk. Aanmoedigingsprijs: Leana Bekker, Elwy Schutten, Benjamin Verhoeven
Dit is de uitgave (kant A en kant B) van de winnende scripties van de wedstrijd scriptiekunst.org 2016 binnen de kunstopleidingen van Zuyd. De wedstrijd is een initiatief van de twee lectoraten die verbonden zijn aan de kunstopleidingen van Zuyd Hogeschool: Technology Driven Art (Peter Missotten) en Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten (Ruth Benschop). De scriptieprijs is ingesteld om studenten te stimuleren om scripties (en/of documentatie van artistieke processen) te maken die meer recht doen aan hun vakbekwaamheid. Te vaak grijpt reflectie in het kunstonderwijs terug op semiwetenschappelijke idealen van betrouwbaarheid, statistiek en objectiviteit. Daarmee wordt kritische reflectie te ver uit de kunstpraktijk getild, waardoor het soms een vorm krijgt die niet relevant is voor die praktijk.
download ↓ – kant A
download ↓ – kant B
Observing and Documenting – Anna Harris (2016)
How can we teach art students research skills? What kinds of skills are important for art students to become acquainted with? How can we introduce or strengthen practices of artistic research? How to study and utilise new technologies within such practices? These questions were the starting point for this course manual.
De Eland is een Eigenwijs Dier – Ruth Benschop (2015)
Op 6 november 2015 hield Ruth Benschop haar lectorale rede. Ze richt daarin haar blik op de praktijk van artistiek In haar gedachte-experiment voert ze ons langs een bonte stoet: een achttiende-eeuwse eland, de schrijvende antropoloog, zwijgende werknemers in een lift, en slurpende tafelgenoten. Wat gebeurt er als we eikenhouten clichés over kunst en wetenschap, autonomie en openbaarheid, subjectiviteit en objectiviteit even terzijde leggen? Artistiek onderzoek verschijnt in de ruimte die dan ontstaat als experimentele etnografie. Een onderzoekspraktijk waarin de kunstenaar zich als onderzoeksinstrument kan kalibreren tot strenge ontvankelijkheid. Een situatie die geëngageerde manieren van intimiteit vormgeeft en beproeft.
/ overzicht publicaties en activiteiten
Publicaties
Wetenschappelijke publicaties
Laurent, Justine, Human, Oliver, Domínguez Guzmán, Carolina, Roding, Els, Scholtes, Ulrike, De Laet, Marianne, Mol, Annemarie (2021), Excreting Variously, On Contrasting as an Analytic Technique. Experimenting with Ethnography: A Companion to Analysis, Duke University Press.
Peters, P.F., T. van de Werff, R. Benschop and I. Eve. (2021). Artful innovation: How to experiment in symphonic music practice. In Chaker, Sarah & Petri-Preis, Axel (eds.), Tuning Up – Innovative Potentials of Musikvermittlung (pp. 179-198). Transcript Verlag.
Spronck, V., Peters, P.F. & Werff, T. van de. (2021). Empty Minds? Performing Audience Participation in Symphonic Practice. Science as Culture, 30(2), 216-236. (Special Issue on Experimenting Participatory Innovation). DOI: 10.1080/09505431.2021.1893681
Smith, N. T. (2021). Constructing the Public Concert Hall. Journal of the Royal Musical Society. (online first).
Smith, N. T. (2021). Concrete Culture: The Planning Hearing as a Stage for Cultural Debates New Concert Hall for Edinburgh. Cultural Sociology (online first).
Smith, N. T. (2021) ‘Review: Huddersfield Contemporary Music Festival 2020’. TEMPO 75/296, 87–88.
Smith, N.T. (2021) Translation from German: Schick, T. E. (2021) ‘Klang, Body, Ritual – A Portrait of Pierluigi Billone’. TEMPO 75/297, 6–19.
Van de Werff, T., Smith, N.T., Rosu, S. & Peters, P.F. (2021). Missing the Audience. Online musicking in times of Covid-19. Journal of Cultural Management and Cultural Policy, 2021(1), 137-150. DOI 10.14361/zkmm-2021-0107
Vakpublicaties
Eve, I. (2021). The Same but Differently. Lectoraat AOK, Zuyd Hogeschool/MCICM.
Peters, P.F. & T. van de Werff. (2020). Digitale flessenpost. de Klank. Magazine van orkest en vrienden philharmonie zuidnederland, 8(1), 23.
Peters, P.F. & T. van de Werff. (2021). Een lerend orkest. de Klank. Magazine van orkest en vrienden philharmonie zuidnederland, 8(2), 26.
Spronck, V. (2021). Luisteren als een etnograaf. de Klank. Magazine van orkest en vrienden philharmonie zuidnederland, 8(3), 45.
Vermeulen, Marlies (2021) Cahier 001, Heerlen: Institute of Cartopology.
Vermeulen, Marlies (2021) Cahier 002, Heerlen: Institute of Cartopology.
Vermeulen, Marlies (2021) Cahier 003, Den Haag: Institute of Cartopology.
Van de Werff, T. (2021) Sigarettenaansteker / Cigraette Lighter. In: K. Bijsterveld (ed.), Uitgepakt/Unboxed: nstrumenten voor wetenschap en techniek in Centre Céramique/Instruments for science and technology in Centre Céramique, pp. 60-64. Hilversum: Verloren.
Van de Werff, T. (2020). Assuming Audience Participation. In I. Eve Cooney, The Same but Differently. Maastricht: Research Centre for Arts, Autonomy & the Public Sphere.
Overige bijdragen kennisontwikkeling
Benschop, Ruth (2020-2021) Chairperson MERIAN steering committee, monthly meetings.
Benschop, Ruth (2020-2021) Chairperson MERIAN financial and fiscal committee, recurring meetings.
Benschop, Ruth (2020-2021) Chairperson MERIAN collaboration agreement, legal committee, recurring meetings.
Benschop, Ruth (2020-2021) Chairperson MERIAN application and selection process candidates, two-yearly meetings.
Benschop, Ruth, Ankie Hoefnagels, Bert Starmans (2020-2021) Committee Zuyd professional doctorate development, infrequent meetings.
Benschop, Ruth and others (2020-2021) NWA-ORC Making Sense of Data, Preproposal for the NWA-ORC call for MERIAN, co-applicant (through to next round).
Benschop, Ruth & Christoph Rausch, Vivian van Saaze, Emilie Sitzia, (2020-2021) Editiorial team for the edited volume Participatory Practices in Art and Cultural Heritage Learning Through and From Collaboration, to be published by Springer.
Benschop, Ruth (2020-2021) Member Platform Kunst Onderzoek, recurring meetings.
Benschop, Ruth (2020-2021) Advisory MERIAN member, selection committee PhD candidate artistic research University Maastricht and Hasselt, recurring meetings.
Benschop, Ruth (2020-2021) Referee for applications for artistic research, various funding bodies.
Benschop, Ruth (2021) Generosity – a new research project, Presentation Interne Kenniskring Lectoraat AOK, July 6.
Benschop, Ruth (2021) Maastricht style artistic research, invited presentation in the Mingler research group, March 18.
Benschop, Ruth (2021) Onderzoeksateliers als interventie, presentative als genodigde talkshow Comeniusfestival met demissionair minster van OCW, Comeniusfestival, March 1st.
Benschop, Ruth (2021) MERIAN, Presentation in lectorenberaad over MERIAN en PD, January 21.
Benschop, Ruth (2020) ITEM Border Encyclopedia in AOK, Invited presentation at Lauch ITEM Border Encyclopedia at Vaeshartelt, December 1st.
Benschop, Ruth (2020) Zelfevaluatie Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, internal document.
Benschop, Ruth, Ties van de Werff & Ghislaine Boere (2020) Factsheet visitatie Lectoraat AOK, internal document.
Benschop, Ruth, Ties van de Werff, Ghislaine Boere, Edwin Jacobs (2021) Reactie visitatierappoort Lectoraat AOK, internal document.
Benschop, Ruth, Ties van de Werff, Edwin Jacobs (2021) Plan Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten 2022-2028, internal document.
Eve, I. & Van de Werff, T. (2020) The Orchestra as Laboratory: experimenting as musician-researcher, Symposium Performing, Engaging, Knowing. Group on Applied Ethnomusicology, Lucerne University of Applied Arts, August 28.
Peters, P.F. Trust and Value in Artistic Research. Position paper presented at the EARN x Smart Culture Conference: The Postresearch Condition. Online, 26-30 January, 2021
Peters, P.F. Artful Participation. Doing Artistic Research with Symphonic Music Audiences. Paper presented at the AEC European Platform for Artistic Research in Music (EPARM) Conference 2021. Online, 18-21 March, 2021.
Peters, P.F. Klinken als een klok: klokken in de klassieke muziek. Paper presented at the Bells: Music and sound in public space Seminar, MCICM, Maastricht, September 3, 2021.
Peters, P.F. De wetenschapper en het orkest (met H. van den Berg-Poessé). Pleasure, Art & Science Festival 2021, Maastricht, September 4, 2021.
Van de Werff, T. (2020) The Last Season for the Artful Participation Project, MCICM Seminar, Maastricht University, September 3.
Van de Werff, Ties & Ruth Benschop (2020) Our Research Centre in 2020-2021: hopes and dreams, Research Centre for Arts, Autonomy and the Public Sphere, October 13.
Van de Werff, T. (2020) Etudes voor een Lerend Orkest. Working group The Learning Orchestra, October 15.
Van de Werff, Ties & Nina Willems (2020). Teaching Artistic Engagement: Zoom as performative space, ELIA Biennial (Digital) Conference 2020, November 20.
Van de Werff, T. What is Good Artistic Research?. Research Centre for Arts, Autonomy and the Public Sphere, November 24, 2020.
Van de Werff, T. (2021) A Monk at the Office: stress and the mindful brain at the workplace, University of Amsterdam, January 12.
Van de Werff, T. (2021) Artistic Engagement, Externe kenniskring AOK, February 9.
Van de Werff, T. Doin’ Good: towards a practical ethics in artistic research. Paper presented the Platform Kunst-Onderzoek, May 17, 2021.
Van de Werff, T. (2021) Cultivating Artistic Engagement with AI: and why it is so hard, Maastricht Ethics & Politics of Emerging Technologies Group, May 19.
Van de Werff, T. Journeys into Artful Participation: collaborative learning in the practice of a symphony orchestra. Paper presente at the MUSTS Work-in-Progress meetin g, Faculty of Arts & Social Sciences, Maastricht University, June 2, 2021.
Van de Werff, T., Galindo Molina, K. & Peters, P.F., (2021). Artful Participation. Experiments in Audience Participation. https://artfulparticipation.nl/
Vermeulen, Marlies, Dekkers Igor (2021) Platform Institute of Cartopology, online platform.
Vermeulen, Marlies (2020) Modus Operandi – The Institute of Cartopology, Barcelona: Writing Retreat.
Vermeulen, Marlies (2021) Writing Forms – The Institute of Cartopology, Maastricht: Writing Retreat: In Other Words
Vermeulen, Marlies, Kamenshchikova, Alena (2020-2021) Working Sessions Mingler 1 2 3 4 5 – presentations and notes, Maastricht: online.
Scholtes, Ulrike (2020) Panel Presentatie Feeling techniques: feelings done in practice, words and drawings, 4S/EASST Sydney, 20 augustus
Scholtes, Ulrike (2020) Making and Doing Session: Drawing spatial and bodily sensitivities, 4S/EASST Sydney, 19-20 augustus
Scholtes, Ulrike (2020), Audio Postcard Body Awareness, Musts Embodied Expertise Event Universiteit Maastricht, 23 september
Scholtes, Ulrike (2020), PhD Feeling techniques and Teaching Body Awareness for Artistic Reseachers, Openingsymposium AOK Maastricht, 13 oktober
Scholtes, Ulrike (2021), Body Awareness Introduction, Visitatie AOK Maastricht, 14 januari
Scholtes, Ulrike (2021), Moving Notations, Interne Kenniskring AOK Maastricht, 18 mei
Scholtes, Ulrike (2021), Body Awareness Exercise, End of Year Symposium AOK Maastricht, 8 juni
Scholtes, Ulrike (2020/2021), Prototype Ethiek Instrument, AOK Maastricht, 8 juni
Onderwijs en onderwijsmateriaal
Producten voor / bijdragen aan curricula en aantal bereikte studenten
Benschop, Ruth (2021) Feedback State of The Art, Master in Theatre, June 15, 15 students, 10 teachers and professional theatre makers.
Benschop, Ruth (2021) Workshop Observing and Documenting, Master Architecture, March 4, 15 students.
Benschop, Ruth (2021) Workshop thesis writing and artistic research, Master Scientific Illustration, February 9th, 9 students.
Benschop, Ruth (2021) Feedback State of The Art, Master in Theatre, January 25, 15 students, 10 teachers and professional theatre makers.
Benschop, Ruth (2020) House 2 – peer group mentoring artistic research, Master in Theatre, December 15, 10 students.
Benschop, Ruth (2020) House 1 – peer group mentoring artistic research, Master in Theater, October 27 & November 20, 12 students.
Benschop, Ruth (2021) Individual mentoring student, Master in Theatre, recurring meetings.
Benschop, Ruth (2020) Research Seminar on documentation, Master in Theatre, Octobe r 26, 13 students.
Benschop, Ruth & Anne de Loos (2020) Research Seminar Implosion, Master in Theatre, November 9, 10 students.
Benschop, Ruth & Inge Römgens (2020-2021) Lessons artistic research, Research Studio, University College Maastricht, Maastricht University, October 30, November 20 and 30, January 18, 20 and 28, 18 students.
Benschop, Ruth, Rita Hoofwijk & Inge Römgens (2020-2021) Het Voorstel, artistic research intervention for students, Toneelacademie Maastricht – unfinished due to Corona.
Benschop, Ruth (2020) Research Centre AOK, What’s in it for me?!, Presenting AOK and the Maastricht style of artistic research to students and teachers, February 9th, 6 students, 5 teacher-researchers.
Römgens, Inge; Geyzen, Michai; Willems, Nina; Benschop, Ruth (Oct 2020-Jan 2021). UCM Research Studio Project: course manual, lectures and workshops. 21 studenten
Römgens, Inge (2020). Introduction to Art. Course coordination and lecturing University College Maastricht. 24 studenten
Scholtes, Ulrike (2020) Workshop Drawing Sensitivities, Docentenopleiding, 14 oktober, 8 bachelor studenten
Scholtes, Ulrike (2020) Workshop Sensory Knowledge, Master Theater, 7/8 december, 20 master studenten
Scholtes, Ulrike (2020/2021) Cursus Articulating Body Awareness, Iarts, januari – juni, 24 bachelor studenten
Scholtes, Ulrike (2020/2021) Mentoring Artistic Research, Master Theater, september – juni, 20 master studenten
Van de Werff, Ties (2020) Artistic Research: documentation practices (Research & Development Lab), bachelor iArts Y2, October 27, 12 bachelor students
Van de Werff, Ties (2020) Introduction Artistic Research (Research & Development Lab), bachelor iArts, October 6, 22 bachelor students
Van de Werff, Ties (2020) Introductie Artistiek Onderzoek: jezelf als onderzoeksinstrument. Bachelor Visuele Communicatie, 4 September, 30 bachelor students
Vermeulen, Marlies, Stultiens, Andrea, Westmoreland, Mark (2020) Architects, Photographers and Etnographers working with the concept ‘place’ through practical exercises, Master Architecture, Master Photograpy (KABK), Master Visual Etnography (ULeiden), 9 – 11 November, +- 40 students
Vermeulen, Marlies, (2020-2021) The Cartopological Approach, Master Interior Architecture KULeuven, October – February, +- 15 students
Vermeulen, Marlies, (2020-2021) Virtual Cartopology, Master Architecture KULeuven and FHErfurt, November – January, +- 15 students
Vermeulen, Marlies, Kroese, Remy (2021) Cartopology Cases, Master Architecture, Zuyd Hogeschool, February – June, +- 15 students
Vermeulen, Marlies (2021) Research Seminars How to do Fieldwork, Bachelor Architecture, February, +- 20 students
Vermeulen, Marlies (2020) Presentation and workshop Cartopology, an Introduction, EINA University School of Design and Art, Barcelona, November, +- 20 students
Vermeulen, Marlies (2020) Workshop Cartopological mapping, School of Architecture and Design – University of Brighton, Online, +-15 students
Vermeulen, Marlies (2020) Online lecture about Cartopology, Institute for Advanced Architecture of Catalonia, Online, +- 15 students.
Vermeulen, Marlies (2021) Workshop Cartopology to art students, Zuyd Hogeschool, Hoogcruts, +-10 students.
Vermeulen, Marlies (2021) Crit RWTH Aachen, RWTH Aachen, June, Online, +- 15 students.
Vermeulen, Marlies (2021) Fieldstations: Cartopology, TUBerlin, May, +- 20 students.
Aantal studenten dat betrokken werd bij een onderzoeksopdracht van het lectoraat en aantal studenten dat het lectoraat heeft begeleid bij hun afstudeeropdracht of –scriptie, opgesplitst per opleiding
Römgens, Ulrike (2020) Capstone (Bachelor thesis) University College Maastricht, 2 studenten begeleid door Inge Römgens, voorjaar 2021
Scholtes, Ulrike (2020/2021) Begeleiding ARI Project, University College Maastricht, september – januari, 1 bachelor student
Vermeulen, Marlies (2020) Begeleiding Master student Interior Architecture, coaching afstudeerproject.
Producten voor / bijdragen aan professionalisering docenten en aantal bereikte docenten
Benschop, Ruth (2021) Genodigde artistiek onderzoek vanuit materiaal, Ri-Janne Cuppens & Martine de Rooij, Valkenburg 21 mei, 2 docenten.
Benschop, Ruth and kernteam members (2020-2021) Kernteam meetings, intervision, planning and organization of AOK activities, two-weekly.
Benschop, Ruth and kernteam members (2020-2021) Idiot hour, informal online support and intervision event for AOK members, two-weekly.
Benschop, Ruth & Ulrike Scholtes, Marlies Vermeulen, Ties van de Werff, Ghislaine Boere (2021) Heidag lectoraat AOK, Buitenplaats Vaeshartelt, 29 juni.
Van de Werff, Ties (2021) Practicing Reflexivity: reflecting on practice, making & reflexivity, kenniskring AOK, July 6, 6 teacher-researchers
Van de Werff, Ties (2021) Ethiek Cafe, Event commissie Wetenschappelijke Integriteit Onderzoek Zuyd (WIO), June 2, 10 teachers/researchers
Van de Werff, Ties, Ulrike Scholtes, Marlies Vermeulen, Rita Hoofwijk & Nina W illems (2021) Werksessies Ethiekinstrument, 4 teacher-researchers.
Overige producten / bijdragen (= producten / bijdragen die niet onder de andere noemers vallen zoals onderwijsopdrachten, documentatie van projecten, overleg, advies, beleid)
Benschop, Ruth (2020-2021) Visiting member programme-team iArts, recurring meetings, curriculum and research advice, Primary Partner collaboration year 2020-2021.
Benschop, Ruth & Peter Missotten (2021) Genodigde in groot Coördinatoren Overleg Toneelacademie, 24 maart.
Benschop, Ruth (2021) Genodigde in MT van Conservatorium Maastricht, 19 mei.
Benschop, Ruth (2020-2021) Member of TLBK policy, monthly meeting of director and program managers of Maastricht Institute of Arts, monthly meetings.
Benschop, Ruth & Edwin Jacobs (2020-2021) Bilateral policy meetings, monthly meetings.
Benschop, Ruth met andere lectoren van zuyd (2021) Feedback promotie postdoc voucher beleid Zuyd, Maart 2021.
Benschop, Ruth & Peter Missotten (2020) Voorselectie en rapport Scriptiekunst, scriptieprijs voor studenten kunsten Zuyd.
Benschop, Ruth, Peter Missotten, Marcel van der Klink, Arjan de Nooy, Jasper Coppes, Anne Geene (2020) Jurymeeting Scriptiekunst, November 16.
Benschop, Ruth & Peter Missotten (2020-2021) Huisvesting Podiumkunsten – bijdrage van lectoren op gebied van toekomstsvisie en onderzoek, terugkerend overleg.
Benschop, Ruth & Marlies Vermeulen, Ties van de Werff (2021) Promofilm Lector aat AOK, opdracht aan New Narratives.
Benschop, Ruth & Ulrike Scholtes, Marlies Vermeulen, Ties van de Werff, Ghislaine Boere (2021) Selectie en voorbereiding primaire partner studiejaar 2021-2022, meerdere bijeenkomsten.
Benschop, Ruth & Ties van de Werff (2021) Kartrekker Deelstrategie Maatschappelijke Betrokkenheid, Meerjarig strategie Maastricht Institute of the Arts, regelmatige bijeenkomsten.
Vermeulen, Marlies (2021) Cartopology Cases #1 #2 #3 #4 – Program, Maastricht Master Architecture Zuyd Hogeschool, February – June, +- 15 students.
Vermeulen, Marlies, (2020) Architects, Photographers and Etnographers working with the concept ‘place’ through practical exercises – Booklet, Master Architecture, Master Photograpy (KABK), Master Visual Etnography (ULeiden), 9 – 11 November, +- 40 students.
Vermeulen, Marlies, (2020-2021) The Cartopological Approach – Online Platform, Master Interior Architecture KULeuven, October – February, +- 15 students.
Vermeulen, Marlies (2020-2021) Introductions to Cartopology – Presentations and Lectures.
Lezingen, presentaties, workshops
Mondelinge bijdragen
Benschop, Ruth (2021-) Lid begeleidingscommissie Professional Doctorate Kunsten & Creatief, Landelijke begeleidingscommisie ontwikkeling Professional Doctorate.
Vermeulen, Marlies, Scholtes, Ulrike (2020) Drawing Spatial and Bodily Sensitivities – a Training Kit, EASST Digital Conference, 21 augustus.
Vermeulen, Marlies, Kroese, Remy, Spronck, Veerle (2020) Presentation and seminar Border Encyclopedia, Maastricht, 1 december
Vermeulen, Marlies (2020) Presentation Cartopological mapping, Online Funes presentations, Barcelona, 15 October.
Vermeulen, Marlies, Kroese, Remy, (2020) Launch of the Online Platform Border Encyclopedia, Maastricht, 1 December.
Vermeulen, Marlies, (2021) Interne Kenniskring The Institute of Cartopology Cahier 001 & 002, Maastricht, 19 January.
Vermeulen, Marlies, (2021), Presentation Cartopology, Writing Urban Places seminar, Online, 12 May.
Van de Werff, T. (2020) Renzo Martens’ Artistic Engagement: Introduction to White Cube, Lumiere Maastricht, December 2.
Van de Werff, T. Participatie in Klassieke Muziek: over innoveren met een symfonieorkest. Rotary Eeckaerde, April 29, 2021.
Overige bijdragen voor de beroepspraktijk
Benschop, Ruth and other AP members (2020-2021) Member of Artful Participation and MCICM meetings, recurring meetings.
Benschop, Ruth, Karoly Golina, Imogen Eve, Peter Peters, Veerle Spronck, Ties van de Werff (2020-2021) Research group preparing and supervising The Learning Orchestra, Artful Participation Research, recurring meetings.
Haffmans, Hans (April 22, 202). Op naar 2040! Hoe moet het verder met klassieke muziek? Interview met Peter Peters. NPO Radio 4 Podium. https://www.nporadio4.nl/fragmenten/podium/ace67893-b4e0-4031-abab-d8bba897aaa2/2021-04-22-op-naar-2040-hoe-moet-het-verder-met-klassieke-muziek
Haffmans, Hans (November 11, 2021). Klimaatweek – orkesten in gesprek over de toekomst. Interview met Peter Peters. NPO Radio 4 Podium.
Horrichs, S. (23 April 2021). Doctorstitel in de wacht slepen met artistiek onderzoek. 1Limburg. https://www.1limburg.nl/doctorstitel-de-wacht-slepen-met-artistiek-onderzoek
Naaijkens, Emmanuel (July 14, 2021). Het klassieke orkest en het publiek kunnen niet zonder elkaar. Interview met Veerle Spronck en Ties van de Werff. Brabant Cultureel. Digitaal podium voor kunst en cultuur. https://www.brabantcultureel.nl/2021/07/14/het-klassieke-orkest-en-het-publiek-kunnen-niet-zonder-elkaar/
Pieters, S. (16 June 2021). Promoveren in de kunsten nu ook mogelijk in Maastricht. RTV Maastricht. https://rtvmaastricht.nl/nieuws/artikel/150801241-promoveren-in-de-kunsten-nu-ook-mogelijk-in-maastricht
Redactie Roermond. (20 June 2020). Promoveren in de kunsten – nu mogelijk in Maastricht. Roermond Nieuws. https://roermond.nieuws.nl/het-laatste- nieuws/115488/promoveren-in-de-kunsten-%E2%88%92-nu-mogelijk-in-maastricht/
Schoonen, Rob (April 18, 2021). Onderzoek Philharmonie Zuidnederland: Het orkest moet op de schop, en het publiek ook. Interview met Ties van de Werff en Veerle Spronck. Eindhovens Dagblad.
Sittardgeleen. (18 June 2020). Promoveren in de kunsten is nu mogelijk in Maastricht. Sittard Geleen News. https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20200618/promoveren-in-de-kunsten-nu-mogelijk-in-maastricht/
Timmermans, M. (23 April 2021). Een landkaart tot leven wekken. Observant. https://www.observantonline.nl/Home/Artikelen/id/55910/een-landkaart-tot-leven-wekken
Vermeulen, Marlies, Kroese, Remy (2021) CORRECTIONVILLE #01, Noorbeek, 20 – 21 August.
Publicaties
Wetenschappelijke publicaties
Peter Peters, Ties van de Werff, Ruth Benschop and Imogen Eve (forthcoming) Artful innovation: How to experiment in symphonic music practice, in:Tuning Up – Innovative Potentials of Musikvermittlung, edited by Sarah Chaker and Axel Petri-Preis.
Peters, Peter & Stefan Rosu and Ruth Benschop (2020) The Researching Orchestra: Innovative collaborations between symphonic orchestras and knowledge institutions. In Tröndle, M. (Ed.). Classical Concert Studies: A Companion to Contemporary Research and Performance (pp. 342-350). London: Routledge/Taylor & Francis Group.
Smith, Neil Thomas, Thwaites and Thwaites, Rachel (2019) ‘The composition of precarity: “emerging” composers’ experiences of opportunity culture in contemporary classical music’, British Journal of Sociology 70/2, 589–609.
Smith, N.T. (2020) Mathias Spahlinger. Bristol: Intellect.
Smith, Neil Thomas (forthcoming) ‘Contested Materials: Concrete and Stone in David Chipperfield Architects’ New Concert Hall for Edinburgh’, Planning as Regulation, ed. Yvonne Rydin, Robert A. Beauregard, Laura Lieto and Marco Cremaschi.
Smith, Neil Thomas (forthcoming) ‘Constructing the Public Concert Hall’, Journal of the Royal Musical Society.
Spronck, Veerle, Peters, Peter Van de Werff, Ties (resubmitted) Empty Minds? Performing Audience Participation in Symphonic Practice. Special issue on participatory innovation of Science as Culture.
Spronck, Veerle (2019) A laboratory for performance practice: The case of MusicExperiment21, in: De Assis, Paulo en D’Errico, Lucia (red.) Artistic Research: Charting a field in expansion (pp. 192-201), Lanham: Rowman & Littlefield.
Van de Werff, Ties & Pasmans, Inge (2019) Music in the Making: an open and collaborative experiment at Conservatorium Maastricht. In Sætre, Jon Helge & Gies, Stefan (eds), Becoming musicians. Student involvement and teacher collaboration in higher music education, Centre for Excellence in Music Performance Education publication series, Oslo: Norwegian Academy of Music.
Van de Werff, Ties, Imogen Eve, and Veerle Spronck (forthcoming) Experiments in Participation: performing audiences in the symphony orchestra practice, in: Chris Dromey (ed), The Routledge Companion to Applied Musicology, Routledge.
Vakpublicaties
Missotten, Peter & Ruth Benschop (red) (2019) Scriptiekunst 2019, deel 1 – Omid Kheirabadi, Lindsay Zwaan, Lectoraten AOK & TDA, Zuyd Hogeschool.
Missotten, Peter & Ruth Benschop (red) (2019) Scriptiekunst 2019, deel 2 – Kevin Strüder, Lectoraten AOK & TDA, Zuyd Hogeschool.
Peters, P.F., I. Eve & T. van de Werff. (2020). Hoe klinkt Maastricht Noordwest? de Klank. Magazine van orkest en vrienden philharmonie zuidnederland, 7(4), 39.
Peters, P.F., T. van de Werff & I. Eve. (2020). Een salon voor de vrienden. de Klank. Magazine van orkest en vrienden philharmonie zuidnederland, 7(3), 26.
Smith, N.T. (2020) Performing in winter: creating COVID-safe super venues and sharing the stage. In The Conversation. Retrieved from https://theconversation.com/performing-in-winter-creating-covid-safe-super-venues-and-sharing-the-stage-145885
Vermeulen, Marlies & Remy Kroese (2020) The Map Is Not To Blame, in: The Drouth. http://www.thedrouth.org/the-map-is-not-to-blame-by-marlies-vermeulen-and-remy-kroese-dear-hunter/
Overige bijdragen kennisontwikkeling
Benschop, Ruth & Imogen Eve, Karoly Molina, Veerle Spronck, Peter Peters (2020) Doing Artistic Research with Symphonic Music Audiences, Presentation for the Arts, Media & Culture Colloquium, FASoS, UM, January 29.
De Rooij (2020) Two short ethical dilemma stories, Symposium on artistic research ethics, 28 mei – 11 juni 2020, Online: Lectoraat AOK.
De Rooij (2020) How to flourish as artistic researchers & Research culture, Sessie 2, Symposium on artistic research ethics, 28 mei – 11 juni 2020, Online: Lectoraat AOK.
Eve, Imogen (2020) The Same but Differently, Maastricht: MCICM, Lectoraat AOK, Zuyd Hogeschool.
Kroese, Remy & Marlies Vermeulen(2020) Presentatie Productive Borders aan Hildegard Schneider ITEM, Maastricht
Kroese, Remy & Marlies Vermeulen (2020) Presentatie Cartopology aan Sophie Vanhoonacker, Maastricht, 17 juli
Kroese, Remy & Marlies Vermeulen (2020) Presentatie Cartopology aan Kristina Gedgaudaitė, Amsterdam, 16 november
Kroese, Remy & Marlies Vermeulen (2020) Opzet project Indigo & Dear Hunter met Nicole Stappers, Amsterdam, 23 januari
Peters, P.F. Artful Innovation. Collaborative Artistic Research in Symphonic Music Practice. Invited key note lecture at the Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Vienna, 17 November, 2019.
Peters, P.F. Orchestral cognition in the wild: symphonic rehearsals as musical knowing spaces. Paper for the Open Panel “Alternative Knowing Spaces” (organized by Peter Peters, Henk Borgdorff & Sven Dupré), 4s/EASST Conference, Prague, August 18-21, 2020.
Spronck, Veerle, Eve, Imogen, Van de Werff, Ties (2019) Listen! Valuating Classical Music Differently, DIS_SEMINAR exposium artistic research, kunst ≈ Onderzoek, Amsterdam, 13 september 2019.
Spronck, Veerle & Van de Werff, Ties (2019) From Observing to Reflecting: fieldwork season 2018-2019, Innovation Group Philharmonie Zuidnederland, 25 september 2019.
Spronck, Veerle, Eve, Imogen, Peters, Peter, Benschop, Ruth & Van de Werff, Ties (2019) Artful Participation: innovating classical music, lectorate Performance practice Codarts Rotterdam, 25 september 2019.
Spronck, Veerle & Van de Werff, Ties (2019) From Observing to Reflecting: fieldwork season 2018-2019, Management Team Philharmonie Zuidnederland, 5 november 2019.
Spronck, Veerle & Van de Werff, Ties (2019) Artful Participation: Doing Artistic Research with Symphonic Music Audiences, NWO Smart Culture Conference, 6 november 2019.
Spronck, Veerle (2019) Presentatie Empty Minds? The Practice of Innovating Participation in Symphonic Music, Conferentie Audience Research, University of Sheffield, 4 juli.
Spronck, Veerle, Denise Petzold & Ruth Benschop. Learning to be a Good Idiot: Not-knowing in Collaborative Classical Music. Paper for the Open Panel “Alternative Knowing Spaces” (organized by Peter Peters, Henk Borgdorff & Sven Dupré), 4s/EASST Conference, Prague, August 18-21, 2020.
Scholtes, U. (2020) Feeling Techniques – Feeling done in practice, words and drawings, EASST/4S Praque 2020
Scholtes, U. & Vermeulen M. (2020) Drawing Spatial and Bodily Sensitivities – a Training Kit, EASST/4S Praque 2020
Scholtes, Ulrike (2019) Sensitizing your Audiences, Caring for Experimentation, Universiteit van Amsterdam, 23 Augustus.
Scholtes, Ulrike (2020) Virtues of Integrity in Artistic Research Practices, Year Symposium, Lectoraat AOK, 2 Juni.
Van de Werff, Ties (2020) Een tijdelijk en gretig publiekje, coronakunst.nl.
Van de Werff, Ties (2020) Artful Participation: ethics of intervening in a symphony orchestra. EASST/4S Conference, 19 augustus.
Vermeulen, Marlies & Eline Schmeets (2020) Subsidie aanvraag Charlemagne Prize: Mapping the Neuestrasse/Nieuwstraat, Maastricht.
Vermeulen, Marlies (2020) Opzet workshop met Universiteit Leiden, KABK Den Haag en Zuyd Hogeschool met Mark Westmoreland en Andrea Stultiens, Leiden
Vermeulen, Marlies & Remy Kroese (2019) Presentatie: Border Encyclopaedia. Ethnographic-artistic work to map productive borders and do justice to them on maps. Symposium Ethnographics and statistics of global traveling practices, multiple borders, infectious diseases: challenges for public health knowledge infrastructures, public health policies and public health interventions. Maastricht University, UMC+, CAPRI, GGD Zuid-Limburg: 22 november
Onderwijs en onderwijsmateriaal
Producten voor / bijdragen aan curricula en aantal bereikte studenten
Benschop, Ruth (2019) Research Seminar: On Documenting, Master in Theatre, 16 September, 7 master students.
Benschop, Ruth (2019) My Research House: Introduction, BA I-arts, 20 September, 26 bachelor students.
Benschop, Ruth (2019) Group mentoring: House One, Master in Theatre, 24 September, 6 master students.
Benschop, Ruth (2019) Research Seminar: Implosion, Master in Theatre, 28 October, 9 master students.
Benschop, Ruth (2019) Research Seminar gift for Curated day Eveline Cammaerts and Myrthe van der Meer, Master in Theatre, 29 October, 9 master students.
Benschop, Ruth (2019) Maastricht style Artistic Research, Lecture for the Master Art, Literature and Society & Politics and Society, Faculty of Arts and Social Sciences UM, Arts Worlds Course, Grote Gracht 76, 11 November, 18 master students.
Benschop, Ruth and other teachers (2019) Presentations and Evaluations of Position Papers, BA iArts, Herdenkingsplein, 9 December, 15 bachelor students.
Benschop, Ruth (2020) Lecture-workshop artistic research, UCM bachelor students Research Studio, Maastricht 6 January, 11 bachelor students.
Benschop, Ruth (2020) Afstudeerproject presentaties, Master Scientific Illustration, 15 January, 15 master students, 4 teachers.
Benschop, Ruth and other teachers (2020) State of the Art 1, Master in Theatre, presentations and feedback days closing of first block, Institute of Performaing Arts, Zuyd, 27 and 28 January, 25 master students & 6 teachers.
Benschop, Ruth & Peter Missotten, Martine de Rooij (2020) Feedback workshop studenten, in: Laboratorium Artistiek Onderzoek, Een mini onderzoeksatelier voor propedeuse studenten design en autonoom, ontwikkeling en uitvoering, 3 februari, 25 bachelor studenten/7 docent-onderzoekers/kunstenaars.
Benschop, Ruth (2020) Introductie Lectoraat AOK, in: Laboratorium Artistiek Onderzoek, Een mini onderzoeksatelier voor propedeuse studenten design en autonoom, ontwikkeling en uitvoering, 3 februari, 25 bachelor studenten/7 docent-onderzoekers/kunstenaars.
Benschop, Ruth & Peter Missotten (2020) Laboratorium Artistiek Onderzoek, Een mini onderzoeksatelier voor propedeuse studenten design en autonoom, ontwikkeling en uitvoering, 3 februari – 7 februari, 25 studenten/7 docent-onderzoekers/kunstenaars.
Benschop, Ruth (2020) Workshop: Ik ben een onderzoeksinstrument en ik sta aan, in: Laboratorium Artistiek Onderzoek, Een mini onderzoeksatelier voor propedeuse studenten design en autonoom, ontwikkeling en uitvoering, 5 februari, 7 bachelor studenten.
Benschop, Ruth, Wortmann, Casper, Janssen, Wim (2020) Presentaties & feedback ronde, in: Laboratorium Artistiek Onderzoek, Een mini onderzoeksatelier voor propedeuse studenten design en autonoom, ontwikkeling en uitvoering, 7 februari, 10 bachelor studenten.
Benschop, Ruth (2020) Workshop Thesis Writing, Master Scientific Illustration, 11 February, 8 master students, 1 teacher.
Benschop, Ruth (2020) Workshop Observing and Documenting, iArts students in research studio Designing Life, 12 March, 4 bachelor students.
Benschop, Ruth & Ties van de Werff (2020) Three day writing Retreat, Online open voor studenten en docenten, 1 t/m 3 april, 2 bachelor studenten, 5 docenten.
Benschop, Ruth (2020) I feel like an idiot, sendoff video, The Bee’s Knees, Master in Theatre, 13 minutes, 12 master students.
De Rooij (2020) Inquiry, Workshop, Propedeuse MAFAD, 3 februari, 15 studenten.
De Rooij (2020) Notating and sequencing your senses, Workshop, Propedeuse MAFAD, 5 februari, 15 studenten
De Rooij (2020) Artistiek Onderzoek: Methoden, Cursus, Bachelor Design, 3e jaar, blok 1 en 2, 19 studenten
De Rooij (2020) Artistiek Onderzoek: Schrijven, Cursus, Bachelor Design, 2e jaar, blok 1 en 2, 11 studenten
De Rooij (2020) Art of Inquiry, Cursus, Bachelor Fine Arts and Design in Education (Fade), 2e jaar, blok 1 en 2, 19 studenten
De Rooij (2020) Practices of Notation & Documentation, Presentatie, Iarts onderzoeksatelier, 6 studenten, 2 docenten
Eve, Imogen (2019) Lecture on Music as Context – Performance Making and Dramaturgy, 3 October, Conservatorium Maastricht, 25 master students
Eve, Imogen (2019) Interactive Workshop on Stage and Audience for the Music in the Making Project, 29 October, Conservatorium Maastricht, 25 Bachelor of Music Students
Eve, Imogen (2019) Performance and Dramaturgy Coach in the Music in the Making project, 6 November – 12 December, Conservatorium Maastricht, 25 Bachelor of Music Students
Eve, Imogen (2019) Jury Member of The Innovation Prize, Conservatorium Maastricht, 8 November, 15 – 25 students
Eve, Imogen (2019) Lecture on Artistic Research – Ethnography and Writing, 5 December, Conservatorium Maastricht, 20 master students
Eve, Imogen (2020) Exploratory Lecture – Theatre for Musicians, 6 February, Conservatorium Maastricht, 3 master students
Eve, Imogen (2020) Exploratory Lecture – Folk Music for Classical Musicians, 13 February, Conservatorium Maastricht, 2 master students
Eve, Imogen (2020) Discussion about Learning Model – The Same but Differently, 20 February, Conservatorium Maastricht, 1 master student
Hoofwijk, Rita, Ruth Benschop & Inge Römgens (2020) Het Voorstel, Project artistiek onderzoeks-ontmoetingen, Toneelacademie Maastricht, 9 bachelor studenten [halverwege stopgezet door corona].
Mineur, Frank (2019) “Regiestijlen” aan 3e en 4e jaars studenten Regie, hoofdproject van 5 weken waarin het fenomeen participatief theater aandacht krijg, Toneelacademie Maastricht, oktober-november 2019, 9 studenten.
Petzold, Denise (2020) Resisting Closure: A Museum Studies Approach to Performing the Canonic Heritage of Symphonic Music. Lecture as part of the inspiration and exploration lectures series at Conservatorium Maastricht, Master Classical, 16 January 2020, 15 master students.
Römgens, Inge, Christoph Rausch & Ruth Benschop (2019) Research Studio, where art and academia meet (pilot), UCM Course, 5ects, 12 students
Römgens, Inge, Michai Geyzen, Nina Willems, Christopher Klän, Ruth Benschop (2020) UCM Research Studio Project: course manual, lectures and workshops. 21 studenten
Römgens, Inge (2020) Introduction to Art. Course coordination and lecturing University College Maastricht. 24 studenten
Römgens, Inge (2020) Presentatie aan MAFAD Kunststudenten
Römgens, Inge, Ruth Benschop, Rita Hoofwijk (2020) Het voorstel: in gesprek met studenten op de toneelacademie, 8 studenten
Römgens, Inge, Marlies Vermeulen, Remy Kroese, Wilfred van Dellen (2020). UCM ThinkTank voor DearHunter. 6 studenten
Römgens, Inge, Ties van de Werff, Teun Dekker, Inge Römgens, Wilfred van Dellen (2020) UCM ThinkTank voor Lectoraat AOK, 6 studenten
Römgens, Inge, Rob Ligthert, Ruth Benschop, Ulrike Scholtes, Willem de Grave, Wilfred van Dellen (2020) Applied Research & Internship Project on teaching methods at the Toneelacademie. 2 editions, resp. 2 and 1 students.
Scholtes, Ulrike (2020) Articulating Body Awareness, iArts Bachelor 1, Januari – juni, 14 bachelor studenten
Scholtes, Ulrike (2020) Artistic Research Day, Master Theater, 3 februari, 18 master studenten
Scholtes, Ulrike (2020) Individuele mentoring artistic research, Master Theater, januari – juni, 10 master studenten
Spronck, Veerle (2020) Workshop Artistiek Bronnenonderzoek, MAFAD, 5 februari, 8 studenten
Van de Werff, Ties (2020) Artistic Engagement: on relating yourself to the worlds around you. Lecture bachelor iArts course Fashion & Politics, 5 november, 12 studenten.
Van de Werff, Ties (2020) Artistiek Onderzoek: over documenteren en interviewen. Workshop DBKV, 29 november, 24 studenten.
Van de Werff, Ties (2020) Ethiek en Artistiek Engagement: over de werelden rond jou en je werk. Workshop MAFAD, 2 februari, 6 studenten.
Van de Werff, Ties (2020) Ethiek en Interventiedesign: over morele verbeelding & post-corona. Workshop MAMDT, 15 mei, 10 studenten.
Van de Werff, Ties & Willems, Nina (2020) Project Manual Designing Life, Designing Dialogue, iArts, februari-mei, 6 studenten.
Van de Werff, Ties (2020) Designing Life, Designing Dialogue: introduction to artistic research, iArts, 18 febrauari, 6 studenten.
Van de Werff, Ties (2020) Ethics in Scenarios, iArts, 18 maart, 6 studenten.
Van de Werff, Ties (2020) Art and Digital Ethnography, iArts, 24 maart, 6 studenten.
Vermeulen, Marlies & Remy Kroese (2019) Duo-presentation Going Public: Doing Cartopology, Architectuur KU Leuven, 22 april, 100 studenten
Vermeulen, Marlies & Remy Kroese (2019) Doing Cartopology, Architectuur ABK, hele academiejaar, 20 studenten
Vermeulen, Marlies & Remy Kroese (2019) Doing Cartopology, Architectonische vormgeving, hele academiejaar, 20 studenten
Vermeulen, Marlies (2019) Lezing Cartopology, Interieurarchitectuur KULeuven, 30 september, 45 studenten
Willems, Nina (2020) Onderwijspresentatie: Immersive Theatre, iArts Maastricht (Onderzoeksatelier), 5 Maart, 5 studenten
Willems, Nina (2020) Onderwijspresentatie: Hoe iets kleins groot werd, iArts Maastricht (Onderzoeksatelier), 13 Maart, 5 studenten
Willems, Nina (2020) Onderwijspresentatie: Digital Storytelling, iArts Maastricht (Onderzoeksatelier), 29 Maart, 5 studenten
Willems, Nina & Ties van de Werff (2020) Online Presentatie Onderzoeksatelier Designing Life, Designing Dialogue: www.putidachronicles.com , iArts Maastricht 12 April, 30 studenten.
Aantal studenten dat betrokken werd bij een onderzoeksopdracht van het lectoraat en aantal studenten dat het lectoraat heeft begeleid bij hun afstudeeropdracht of –scriptie, opgesplitst per opleiding
Benschop, Ruth (2020) Coaching afstudeerscriptie Charlotte Caroux, Masterstudent Fine arts.
Benschop, Ruth & Ghislaine Boere, Marlies Vermeulen, Ulrike Scholtes, Ties van de Werff, (2020) Open Office Thesis & Graduation Research, concept & production, February – May 2020, 12 students.
Benschop, Ruth (2020) Open-office begeleiding, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, 12 maart, 4 juni, 2 studenten CMD, 1 student iArts
Benschop, Ruth (2019-2020) Scriptiekunst, 47 inschrijvingen (17 TAM, 21 Beeldend, 9 Conservatorium)
Eve, Imogen (2019 – 2020) Master of Music Artistic Research Coach, Conservatorium Maastricht, 10 master of music students
De Rooij (2020) Beoordelingen Scripties, Master Track Artistic Matters, 30 juni 2020, Mafad, 13 studenten
De Rooij (2020) Begeleiding & Beoordeling scripties, Bachelor Fade, blok 1 en 2, 10 studenten
Kroese, Remy & Marlies Vermeulen (2019) Productive Borders, Fontys Venlo, 29 januari tot 31 januari, 8 studenten
Kroese, Remy & Marlies Vermeulen (2019) Productive Borders, Kunstopleidingen Aalto University, 17 februari tot 21 februari, 4 studenten
Kroese, Remy (2020) Open-office begeleiding, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, 14 mei, 1 student CMD
Römgens, Inge (2020) Begeleiding Isa Laurent, student Bachelor University College Maastricht, voorjaar 2020
Römgens, Inge (2020) Begeleiding Judith van Lookeren Campagne, student Bachelor University College Maastricht, voorjaar 2020
Römgens, Inge (2020) Begeleiding Patricia de la Fuente Castelbon, student Bachelor University College Maastricht, voorjaar 2020
Vermeulen, Marlies & Remy Kroese (2019) Cartopology, Universiteit van Amsterdam Visual Anthro
pology, 22 november, 20 studenten
Van de Werff, Ties. (2020). Begeleiding professional kader Sanne Lux, student Communication & Multimedia Design.
Vermeulen, Marlies (2020) Open-office begeleiding, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, 28 mei, 2 studenten iArts, 1 student theater.
Van de Werff, Ties. (2020). Begeleiding Projectkunst Lotte Hendriks, student FADE.
Producten voor / bijdragen aan professionalisering docenten en aantal bereikte docenten
Benschop, Ruth & Ties van de Werff (2019) Workshop en presentatie beoordelingskaders & onderzoeksethiek, Interne kenniskring, Herdenkingsplein, 9 januari, 5 docent-onderzoekers.
Benschop, Ruth (2020) House 1 – teachers, Master in Theatre, reflexive exercise, 13 july, 7 teachers.
Benschop, Ruth (2020 – heden) The idiot hour, wekelijkse intervisie online bijeenkomsten voor docent-onderzoekers in het lectoraat AOK, 5-10 docent-onderzoekers per keer.
De Rooij & Hermans (2020) Denktank Design 2020, zes bijeenkomsten, diverse samenstelling, 16 docenten.
De Rooij (2020) Presentatie: Artistiek Onderzoek Docenten/Designers, februari 2020, Lectoraat AOK, 6 docenten.
Van de Werff, Ties (2020) Organisatie Jaarysmposium Artistic Research Ethics, mei.
Van de Werff, Ties, Scholtes, Ulrike, Vermeulen, Marlies, De Rooij, Martine (2020) Our Artistic Research Ethics: summary of working sessions of the symposium, juni.
Van de Werff, Ties (2020) Ethics of Artistic Research, kenniskring AOK, 9 januari.
Overige producten / bijdragen (= producten / bijdragen die niet onder de andere noemers vallen zoals onderwijsopdrachten, documentatie van projecten, overleg, advies, beleid)
Benschop, Ruth & Peter Peters (2019-2020) Advisering Conservatorium Maastricht, Management Team Conservatorium Maastricht, 4 december en 8 Juli.
Benschop, Ruth & Peter Missotten (2019) Concept Kwaliteitshandboek Artistiek Onderzoek, beleidskader aanpassing artistiek onderzoek Zuyd, 18 december.
Benschop, Ruth & Peter Missotten (2019) Portfoliogesprek Kunsten met academie-directeuren 18 december.
Benschop, Ruth & Peter Missotten (2020) Lectoraten binnen de kunsten, Presentatie MTK domeinen beeldend en podiumkunsten, Herdenkingsplein, 7 Januari.
Benschop, Ruth en anderen (2020) bijdrages aan traject herinrichting, positionering en bewegwijzering beeldende kunsten Zuyd, vanaf januari 31.
Benschop, Ruth en anderen (2020) Bijdrage studiedag iArts, februari 18, Brandweer, 20 docenten.
Benschop, Ruth, Ties van de Werff & Ghislaine Boere (2020) Jaarplan AOK 2020-2012 (team en begroting; complementariteit AOK-TDA, goedgekeurd mei 2020.
Ruth Benschop, Linda Huntjens & Peter Missotten (2020) Onderzoek binnen de Kunsten Zuyd, Korte promotekst voor directie, juni 2020, 2p.
Benschop, Ruth (2019-2020) Lid programmacommissie I-arts, Maastricht Academy of Interdisciplinary Arts/ iArts, maandelijks overleg curriculum ontwikkeling.
Benschop, Ruth & Peter Missotten (2019-2020) Lid Coördinatoren Overleg – Lectoren, Toneelacademie Maastricht, 3 keer per jaar.
Benschop, Ruth & Peter Missotten (2019-2020) Kunstlectoren bilateraal overleg, maandelijks.
Benschop, Ruth (2019-2020) advisering TLBK, Maastricht Institute of Arts, maandelijks.
Benschop, Ruth (2020) Aanvraagformulier platformregeling II, Platform Kunst ≈ Onderzoek, Regieorgaan SIA, april.
Benschop, Ruth en team (2019-2020) Schrijfdriedaagse, 1-3 April, 17 aanmeldingen en 8 actieve deelnemers.
De Rooij en Cuppens (2019) Folder onderwijsmethode ‘vanuit het niets’, tbv visitatie Fade, 10 december 2019, Zuyd
De Rooij, Hermans, Scheepers, Jansen (2020) Artistiek onderzoek in het design onderwijs – vragen & ideeën, einddocument Denktank Design 2020, 15 juni 2020, AOK ism Opleiding Design.
Peters, Peter en Veerle Spronck (2019) Workshop Dialogues between Artistic Research and Science and Technology Studies, Summerschool Vrije Universiteit Amsterdam Minding Music: Making Sound, 19 augustus, 27 studenten.
Van de Werff, Ties, Martine De Rooij, Nina Willems (2020) Designing Life, Designing Dialogue: Practicing a Research Studio, Evaluatie document, juni 2020, AOK ism Iarts, Zuyd.
Van de Werff, Ties (2019-2020). Gesprekken over inbedding artistiek onderzoek in opleidingen met teamleiders en docenten van MAFAD, FADE, MAMDT, CMD, iArts, september-mei, 15 docenten.
Van de Werff, Ties (2020) Advisering artistiek onderzoek in opleiding VisCom, juni, 2 docenten.
Lezingen, presentaties, workshops
Mondelinge bijdragen
Benschop, Ruth (2019) Studio bezoek Anna Morena, Jan van Eyck Academie, 10 december.
Benschop, Ruth (2019-2020) Collegiaal beraad, artistiek onderzoek Rita Hoofwijk, 3 keer per jaar.
Eve, Imogen (2020) Presentation on the Template: The Same but Differently, Kenniskring, Maastricht: Lectoraat AOK, 20 February
Eve, Imogen & Ties van de Werff (2020) Intervening in an Orchestra as Lab: experimenting as a musician- researcher, Symposium: Performing, Engaging, Knowing, Studygroup Applied Ethnomusicolog 26-29 August, Lucerne University / online.
Kroese, Remy & Marlies Vermeulen (2019) Advies Omgevingsvisie, Panorama Nederland – Provincie Limburg, 26 juni.
Kroese, Remy & Marlies Vermeulen (2019) Anthro screening room: Cartopology, Universiteit van Amsterdam (Visual Anthropology), 21 november, 15 studenten en onderzoekers
Kroese, Remy & Marlies Vermeulen (2019) Presentation Dear Landscape, Three Countries Parc, 19 juni.
Kroese, Remy (2019) Presentatie Dear Landscape, Drie Landen Park Symposium, 19 november.
Kroese, Remy & Marlies Vermeulen (2020) Lezing Cartopology, Aalto University, 28 februari, 10 studenten
Kroese, Remy & Marlies Vermeulen (2020) Presentatie Cartopologie en Dear Hunter, Are We Europe en Studio Europa, 16 juni.
Kroese, Remy & Marlies Vermeulen (2020) Bijpraten Gedeputeerde Dritty, Maastricht, 10 september
Kroese, Remy & Marlies Vermeulen (2020) Presentatie Cartopologie KCAP + UvA, Amsterdam, 28 januari
Smith, Neil (2019) Presentation Can Concert Halls Fight Elitism?, British Sociological Association Annual Conference.
Spronck, Veerle, Denise Petzold & Ruth Benschop (2020) Learning to be a Good Idiot: Not-knowing in Collaborative Classical Music Experiments, 4S/EASST, online Prague Conference Locating and Timing Matters: Significance and Agency of STS in Emerging Worlds, August 21st.
Spronck, Veerle, Denise Petzold & Ruth Benschop (2020) Online Musicking Idiot Workshop, Research intervention in Artful Participation Project, 3 workshops in June.
Van de Werff, Ties (2019) Wat moeten we doen met ons brein?, PAS Festival Maastricht, 6 september.
Van de Werff, Ties (2019) What should we do with your brains?, PAS Festival Maastricht, 6 september.
Van de Werff, Ties (2019) Panel discussion launch the Maastricht Platform for Community-Engaged Research (MPCR), Maastricht, 3 oktober.
Van de Werff, Ties (2019) Contamination and Entanglement: the normative positioning of the intervening researcher (or Wijzen met een Wapperend Vingertje), Symposium Ethics and Politics of Emerging Technologies (EPET), Maastricht, 2 november.
Van de Werff, Ties (2020) A Monk at the Office: stress and wellbeing at the Workplace, University of Amsterdam, 7 januari.
Van de Werff, Ties (2020) Ethics of a Changing Brain, Enough Room for Space, Brussels, 1 februari.
Van de Werff, Ties (2020) The Orchestra as Lab, IMPACT Course, Maastricht University, 12 maart.
Van de Werff, Ties (2020) Why working well is hard nowadays, guest lecture University of Duisburg, 4 juni.
Vermeulen, Marlies & Remy Kroese (2019) BCA Instrument, Architectuur RWTH Aachen, Fontys Venlo, Kunst Aalto University
Vermeulen, Marlies & Remy Kroese (2019), Cartopology Exercises, Sandberg Institute Amsterdam, 8 studenten
Vermeulen, Marlies (2019) Uncertainty on Maps, International Conference of the History of Cartography, 17 juli.
Vermeulen, Marlies & Remy Kroese (2019) Presentation Complete Incomplete Atlas, Province Maastricht, 17 juni.
Vermeulen, Marlies (2019) Presentation Saint Omer, Gemeente Saint Omer Frankrijk, 9 november.
Vermeulen, Marlies (2020) Presentatie Cartopologie en Dear Hunter, Are We Europe en Studio Europa, 16 juni.
Overige bijdragen voor de beroepspraktijk
Hoofwijk, Rita & Ruth Benschop (2019) Begroting Het Voorstel.
Hoofwijk, Rita & Ruth Benschop (2019) Infodocument Het Voorstel, Productieplan.
Benschop, Ruth (2019) Panellid externe peer-review commissie, Lectoraat Research in Creative Practices, HKU, 26 September, Utrecht.
Benschop, Ruth (2019) Panellid onderzoeks-visitatiecommissie, Creating 010, Rotterdam, 11 oktober.
Benschop, Ruth (2020) Advisering directie uitvraag Vereniging Hogescholen Professional Doctorate, mei-juni.
Boere, Ghislaine (2019) Deelname visitatiepanel voor proefvisitatie FADE, 26 november 2019, Zuyd.
De Rooij, Martine (2019-2020) Lid curriculumcommissie opleiding Design (Mafad), zes bijeenkomsten.
De Rooij, Martine (2019) Deelname proefvisitatie Mafad: Gesprek onderwijsleeromgeving – studenten en docenten, 27 november 2019, Zuyd.
De Rooij, Martine (2019) Deelname proefvisitatie Fade: Gesprek onderzoek – studenten en docenten, 26 november 2019, Zuyd.
De Rooij, Martine (2019) Deelname visitatie Fade: Gesprek onderzoek – studenten en docenten, 10 december 2019, Zuyd.
De Rooij en Cuppens (2019) Presentatie onderwijsmethode ‘vanuit het niets’ – met studenten, Visitatie Fade, 10 december 2019, Zuyd
De Rooij, Martine (2019) Deelname visitatie Mafad: Gesprek onderwijsleeromgeving – studenten en docenten, 12 december 2019, Zuyd.
Eldridge, Susan. Researching The Orchestra. Podcast with Peter Peters. The Progressatorium Podcast. June 2020. Available on Apple Podcasts. Retrieved at: https://podcasts.apple.com/au/podcast/peter-peters-researching-the-orchestra/id1515447931?i=1000478175311
Eve, Imogen, Ties van de Werff, Peter Peters, Veerle Spronck, Ruth Benschop, Karoly Molina (2019) MCICM Project: Mahler Am Tisch, Maastricht, September – 23 November
Eve, Imogen, Ties van de Werff, Peter Peters, Veerle Spronck, Ruth Benschop, Karoly Molina (2019 – 2020) MCICM Project: The People’s Salon, Maastricht, September 2019 – 25 January 2020
Eve, Imogen, Ties van de Werff, Peter Peters, Veerle Spronck, Ruth Benschop, Karoly Molina (2019 – 2020) MCICM Project: Northwest / Online Musicking, Maastricht, September 2019 – June 2020
Eve, Imogen, Ties van de Werff, Peter Peters, Veerle Spronck, Ruth Benschop, Karoly Molina (2019) MCICM Project: The Open Orchestra, Maastricht, September – March: cancelled due to Covid19
Huiskens, Annelotte. Etudes for a new classical music practice. Interview met Peter Peters. UM Magazine online, juni, 2020. Retrieved at: https://www.maastrichtuniversity.nl/news/etudes-new-classical-music-practice
Kuhlmann, Michael (2019) Das neue Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music: Mithelfen beim Aufbruch der klassischen Musikpraxis. MDR Kultur (radio), 10 oktober 2019
Spronck, Veerle (2020) We dreigen het cultuurpubliek te vergeten. Trouw, 27 April.
Timmermans, Maurice (2020) Duet met deurbel, van Paganini: onderzoek naar innovatie in de klassieke muziekwereld. Interview met Ties van de Werff, Observant, 30 mei.
Van de Werff, Ties. (2020) Ontwikkeling website corona-kunst.nl, maart.
Vermeulen, Marlies & Remy Kroese (2019) Tentoonstelling Publieke geheimen, Bureau Europa Maastricht, 26 augustus tot 6 oktober
Vermeulen, Marlies & Remy Kroese (2020) Ontmoeting Burgemeester Maastricht, RTV, 16 juni.
Vermeulen, Marlies (2020) Interview EenVandaag, Avrotros, 6 juli.
Wiche, Maurice. (2020) Hoe maak je klassieke muziek interessant voor de jeugd? Interview met Peter Peters. De Limburger, 13 februari.
Overige output
Benschop, Ruth (2020) Liefdesscenes, corona-kunst.nl.
Benschop, Ruth (2020) Contactberoep, corona-kunst.nl.
Benschop, Ruth (2020) Ik moet iets bekennen, corona-kunst.nl.
Benschop, Ruth (2020) Wat ik mooi vind aan een musicus op een balkon, corona-kunst.nl.
Benschop, Ruth, Inge Römgens, Christoph Rausch & Nora Vaage (2019-2020) Persberichten intern en extern MERIAN, in overleg met communicatiemedewerkers van partner instituten.
Benschop, Ruth, Inge Römgens, Christoph Rausch & Nora Vaage (2019-2020) MERIAN working group, monthly meetings.
Benschop, Ruth, Inge Römgens, Christoph Rausch & Nora Vaage (2019-2020) MERIAN meerjarenbegroting, in overleg met controllers van partner instituten.
Benschop, Ruth, Inge Römgens, Christoph Rausch & Nora Vaage (2019-2020) Voorbereiding en uitvoering Bestuursoverleggen MERIAN, 3 keer per jaar.
Benschop, Ruth, Inge Römgens, Christoph Rausch & Nora Vaage (2020) Voorbereiding samenwerkingsovereenkomst MERIAN, in overleg met juridische adviseurs partner instituten.
Benschop, Ruth, Inge Römgens, Christoph Rausch & Nora Vaage (2020) Selectie en aanvraag procedure MERIAN PhD kandidaten, 4 documenten.
Dupré, Sven and others (2019) Art as Research for Society: Developing collaborative arts-based methods for education, healthcare and public space, pre-proposal NWA Art: research and innovation in the 21st century, work package 4: Revitalizing Public Space (Ruth Benschop, Jeroen Boomgaard, Anke Coumans, Peter Peters, Rob Zwijngenberg). (niet gehonoreerd).
Eve, Imogen (2019) Fieldwork Documentation: The Last Am Tisch, MCICM, 17 December
Eve, Imogen (2020) Fieldwork Documentation: The People’s Salon, MCICM, 28 May
Eve, Imogen (2020) Fieldwork Documentation: Mahler Am Tisch, MCICM, 25 June
Römgens, Inge (2020) Deelname aan ZoZomer project door theatergezelschap Het Laagland in samenwerking met woningcorporatie ZoWonen.
Spronck, Veerle (2020) Lid van de Adviescommisie Beeldende Kunst en Vormgeving, Gemeente Maastricht.
Werff, Ties van de & Ruth Benschop (2020) coronakunst.nl, website voor reflectie op kunst in tijden van corona.
Van de Werff, Ties. (2020) Buurtfiguur: onderzoeksrapport Tante Netty, fieldlab sociale cohesie, ClickNL, juni.
Van de Werff, Ties. (2020) Lid adviescommissie Wetenschappelijke Integriteit Onderzoek, Zuyd Hogeschool.
Prijzen
Vermeulen, Marlies & Klasien Horstman (2020) Mingler Scholarship, KNAW, 18 mei
Publicaties
Borgdorff, H., Peters, P.F. & Pinch, T. (Eds.). (2019). Dialogues Between Artistic Research and Science and Technology Studies. London: Routledge/Taylor & Francis Group (Routledge Advances in Art and Visual Studies).
Borgdorff, H., Peters, P.F. & Pinch, T. (2019). Dialogues between Artistic Research and Science and Technology Studies. An Introduction. In Borgdorff, H., Peters, P.F. & Pinch, T. (Eds.), Dialogues Between Artistic Research and Science and Technology Studies (pp. 1-15). London: Routledge//Taylor & Francis Group (Routledge Advances in Art and Visual Studies).
Pasmans, Inge & T. van de Werff (forthcoming) Music in the Making: an open and collaborative experiment at Conservatorium Maastricht. In Sætre, Jon Helge & Gies, Stefan (eds), Centre for Excellence in Music Performance Education publication series, Oslo: Norwegian Academy of Music.
Peters, P.F. (2019). Crafting Baroque Sound. How the Making of Organ Pipes Matters Artistically. In Borgdorff, H., Peters, P. F. & Pinch, T. (Eds.), Dialogues Between Artistic Research and Science and Technology Studies (pp. 125-136). London: Routledge//Taylor & Francis Group (Routledge Advances in Art and Visual Studies).
Peters, P.F. & Kursell, J. (forthcoming). Making Sound Present: Reenactment and Reconstruction in Historical Organ Building Practices. In: Dupré, S. [et.al.]. (Eds.), Re-enactment, Replication, Reconstruction. Amsterdam: Amsterdam University Press.
Peters, P.F. (2019). Het orgelmuseum. In Bijsterveld, K. (Ed.). On Expedition to the Past: Tips for Hidden-Gem Cultural Heritage Destinations (pp. 36-37). Maastricht: Maastricht University Press / Datawyse.
Peters, P.F. (2019). Het orkest als laboratorium. de Klank. Magazine van orkest en vrienden philharmonie zuidnederland, 6(4), 30.
Peters, P.F. (2019). Mahler aan de stamtafel. de Klank. Magazine van orkest en vrienden philharmonie zuidnederland, 7(1), 61.
Smith, Neil and Thwaites, Rachel (2019) ‘The composition of precarity: “emerging” composers’ experiences of opportunity culture in contemporary classical music’, The British Journal of Sociology 70/2, 589–609.
Smith, Neil (2018) ‘Presenting the Irreconcilable: Protest and Abstraction in Mathias Spahlinger’s “ocean”’, Music&Letters 99/3, 427–447.
Spronck, Veerle, Van de Werff, Ties, & Peters, Peter (under review) Empty Minds? Performing Audience Participation in Symphonic Practice.
Spronck, Veerle (forthcoming 2019) A Laboratory for Performance Practice: The Case of MusicExperiment21, In: P. De Assis & L. D’Errico (Eds.). Artistic Research: Charting a Field in Expansion,Washington DC: Rowman & Littlefield.
Spronck, Veerle (2019) Drawing Instruments drawing instruments: Over tekenen als methode voor reflectie. FORUM+: for research and arts, 26(1), 4-13.
Termeer, Bregje (2018) Onderzoeksrapport Culturele Diversiteit op de Toneelacademie Maastricht, Intern onderzoeksrapport, Opdrachtgever Faculteit van de Kunsten Zuyd, TAM, Lectoraat AOK, December, pag. 71.
Onderwijs en Onderwijsmateriaal
Benschop, Ruth (2018 – 2019) Individuele gesprekken met studenten n.a.v. hun vragen om input/begeleiding van hun onderzoek, Bachelor en Master studenten van alle kunstopleidingen, ongeveer 20 studenten per jaar.
Benschop, Ruth (2018-2019) Mentoring (Individueel en groep), Master in Theater, Zuyd Hogeschool, Maastricht, 3 afzonderlijke sessies, 11 studenten.
Benschop, Ruth (2018-2019) Begeleiding Projectkunst Blue Zone in a Box, Anoek Oostermeijer en Naomi Steijger, BA Regieopleiding Toneelacademie Maastricht, regelmatig overleg, 2 studenten.
Benschop, Ruth and others (2019) Presentations UCM Research Seminar, UCM 18:00 onwards, July 3rd, 8 students.
Benschop, Ruth and others (2019) Presentations and evaluation UCM Research Seminar, UCM, 27 & 18 March, 8 students
Benschop, Ruth (2019) Workshop 1: Observing and Documenting, Research Seminar, UCM/Research studio Comenius project, Maastricht University, 20 February 13:30 – 15:30, 8 students.
Benschop, Ruth (2018) Groepsles MSI, Lectoraat AOK & Master Scientific Illustration, Zuyd Hogeschool, Maastricht, 10 Oktober, 8 studenten.
Benschop, Ruth (2018) Groepsles MSI, Lectoraat AOK & Master Scientific Illustration, Zuyd Hogeschool, Maastricht, 13 September, 8 studenten.
Benschop, Ruth (2018) Groupmentoring Master in Theatre, 6 November, 11 students.
Benschop, Ruth & Bart van den Eynde (2018) Groupmentoring Master in Theatre, 25 September, 11 students.
Benschop, Ruth (2018) Research Seminar Documentation, Master in Theatre, Zuyd Hogeschool, Maastricht, 24 September, 11 studenten.Benschop, Ruth (2018) Selectie Master in Theater, Zuyd Hogeschool, TAM, Maastricht, 7 september, 11 studenten.
De Rooij, Martine (2018/19) Handleiding formulering eigen opdracht, Bachelor Design MAFAD 3e jaar, 19 studenten.
De Rooij, Martine (2019) begeleiding afstudeerscripties FADE, 15 studenten.
De Rooij, Martine (2018/19) Cursus artistiek onderzoek basis, Bachelor Design MAFAD 3e jaar, twee blokken van september 2018 tot februari 2019, 19 studenten.
De Rooij, Martine (2018/19) Cursus kwalitatief onderzoek basis, Bachelor Fine Arts and Design in Education FADE 2e jaar, oktober 2018 tot februari 2019, 11 studenten.
De Rooij, Martine (2018-2019) Lessenreeks en projectweek ‘Experimenteel schrijven: 0-krantje’ (onderdeel project: Vanuit Niets), onderdeel minor Bachelor Fine Arts and Design in Education FADE 3e jaar, i.s.m. De Houtkust, 8 studenten.
Eve, Imogen (2018) Lecture Workshop on Participatory Practices in Western Art Music for the Music in the Making project, October 30, Conservatorium Maastricht, 22 Bachelor of Music Students.
Eve, Imogen (2018) Teacher of Participatory Practices in the Music in the Making project, November 6 – December 12, Conservatorium Maastricht, 26 Bachelor of Music Students.
Eve, Imogen (2018) Workshop on Music as Context Paper, Master of Music specialization in audience engagement, April 10, 5 master students.
Junghanss, Joachim; Benschop, Ruth; Peters, Peter; Rutten, Carol; Eve, Imogen (2019) The Innovation Prize, Conservatorium Maastricht, May 10, sent to all students.
Eve, Imogen (2019) Research Coach for Master Students specializing in Audience Engagement, Artful Participation & Conservatorium Maastricht, 5 Master Students (ongoing until June 2020)
Eve, Imogen (2019) Presentation of the Innovation Prize to Students, Conservatorium Maastricht, May 23, 9 students.
Kroese, Remy (2019) internship Productive Borders/Border Encyclopaedia, Maastricht Master of Interior Architecture & VUB Brussel, maart 2019 t/m juli 2019, 3 master studenten.
Mineur, Frank (2019) Coaching van studenten die met op beleving gericht theater bezig zijn.
Oostermeijer, Anoek en Naomi Steijger (2019) Blue Zone – (projectkunst), presentatie in AOK kenniskring, 10 januari, 10 studenten.
Römgens, Inge; Geyzen, Michai; Benschop, Ruth en Rausch, Christoph (2018). UCM Artistic Research Project: course manual, lectures and workshops. First pilot 8 studenten.
Römgens, Inge; Geyzen, Michai; Willems Nina; Klän, Christoph; Benschop, Ruth (2019). UCM Research Studio Project: course manual, lectures and workshops. First pilot 11 studenten.
Scholtes, Ulrike (2018) Research seminar Researching Skills, Master Theater, 25 september, 12 master studenten.
Scholtes, Ulrike (2018) Research seminar Bodily Knowledge, Master Theater, 8 oktober, 12 master studenten.
Scholtes, Ulrike (2018-2019) Mentoring Artistic Research Document 2.0, Master Theater, januari-juni, 12 master studenten
Peters, Peter & Spronck, Veerle (2019) Artistic research & STS, Summerschool Minding Music :||: Making Sound, Vrije Universiteit, Amsterdam, 27 studenten.
Van de Werff, Ties & Peters, Peter (2018) MCICM & Artful Participation: Innovating the Symphonic Music Practice, Conservatorium Maastricht, September 20, 30 studenten.
Van de Werff, Ties (2018) Boom For Real: over artistiek onderzoek, documenteren en interviewen. Workshop DBKV, October 9, 14 studenten.
Van de Werff, Ties (2019) Observing and Documenting: doing fieldwork in music practices. Research Circle Conservatory, January 15, 8 bachelor studenten.
Van de Werff, Ties (2019) Leeskunst: Maarten Doorman’s De Navel van Daphne, Bachelor Theater, February 13, 1 student.
Van de Werff, Ties (2018) Beoordeling Master Project, Conservatorium Maastricht, October 4, 1 student.
Van de Werff, Ties (2019) Assessor of student projects UCM/Research studio Comenius project, Maastricht University, May 29, 8 studenten.
Van de Werff, Ties (2018/2019). Begeleiding Kritische Reflectie Jolanda de Groot, Master Theater.
Vermeulen, Marlies (2018-2019) Guiding Master Interior architecture student, Master Interior Architecture, wekelijks gedurende het gehele academiejaar, 1 student.
Vermeulen, Marlies (2018-2019) Studie begeleiding, Onderzoekscomponent, Bachelor Interieurarchitectuur, september tot januari wekelijks, 2 studenten.
Vermeulen, Marlies (2019) Research studio Doing Cartopology, Bachelor Interior Architecture KULeuven, februari tot mei wekelijks, 12 studenten.
Vermeulen, Marlies (2018) Research studio Doing Cartopology, Aachen RWTH Aachen University, Juniorprofessur Werkzeugkulture, workshop 26 tot 30 november, 14 master studenten.
Vermeulen, Marlies (2018) Research studio Productive Borders/Border Encyclopaedia, Aachen RWTH Aachen University, Juniorprofessur Werkzeugkulture, workshop 4 tot 6 juni en van 3 tot 5 juli, 6 master studenten.
Vermeulen, Marlies (2018-2019) Doing Cartopology, Bachelor architectuur, periode 2 wekelijks, +/-16 studenten.
Vermeulen, Marlies (2018) Doing Cartopology, Zuyd Hogeschool, Breda University, Brandenburgische Universität, KULeuven, PXL Hogeschool, 5 tot 9 november, +/- 50 studenten.
Vermeulen, Marlies (2018-2019) Research and design project Viegen Park (Universiteit met de Buurt), Master Architectuur, oktober tot maart, 4 studenten.
Vermeulen, Marlies (2019) internship Productive Borders/Border Encyclopaedia, Maastricht Master of Interior Architecture & VUB Brussel, maart 2019 t/m juli 2019, 3 master studenten.
Lezingen, presentaties, workshops
Benschop, Ruth (2019) Lid beoordelingscommissie NWO/SIA Smart Culture programma, meerdere bijeenkomsten Utrecht.
Benschop, Ruth & Ernsten, Christian (2018) Bijdrage subsidie aanvraag Stroom Den Haag, artistiek onderzoek openbaarheid, Mondriaan Fonds.
Benschop, Ruth (2018 – 2019) Individuele gesprekken met makers, festivals, kunst- en cultuurinstellingen, artistiek onderzoekers etcetera n.a.v. verzoeken om begeleiding, input, samenwerking, alle kunstdisciplines, ongeveer 20 gesprekken per jaar.
Benschop, Ruth & Hoofwijk, Rita (2018) Infodocument Het Voorstel, Basis voor uitbating en doorontwikkeling concept.
Benschop, Ruth & Hoofwijk, Rita (2018-2019) Doorontwikkeling en professionalisering Het Voorstel, geregeld overleg.
Benschop, Ruth (2019) Kenniskring Micha Hamel, Lectoraat AOK, Zuyd Hogeschool, Maastricht, 4 april.
Benschop, Ruth & Peters, Peter (2018 – 2019) MCICM bilaterale strategie en update meetings, geregeld overleg.
Benschop, Ruth (2018 – 2019) Platform Kunst = Onderzoek, Locatie HKU Utrecht, geregeld overleg.
Benschop, Ruth (2018 – 2019) Begeleiding en intervisie ITEM project, Lectoraat AOK & Het Laagland, diverse locaties, geregeld overleg.
Benschop, Ruth (2019) Expert meeting Productive Borders (chairing and moderating), ITEM project, Zuyd Hogeschool, Maastricht, Herdenkingsplein 12, 7 May.
Benschop, Ruth & Fleskens, Pieternel (2019) Meeting MERIAN, Kenniskring bijeenkomst, the Jan van Eyck academie, Maastricht, 9 May.
Eve, Imogen; Petzold, Denise; Spronck, Veerle; Smith, Neil; van de Werff (2019) Closing of Rehearsing Orchestral Innovation, MCICM symposium, Maastricht, 30 March.
Eve, Imogen; Werff, Ties van de; Peters, Peter (2019) First Proposal Four Experiments in Participation with the philharmonie zuidnederland, June 26, Artful Participation Research Group of the Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM) (Ongoing until July 2020)
Kroese, Remy (2019) lecture Productive Borders/Border Encyclopaedia, Aachen RWTH Aachen University, Juniorprofessur Werkzeugkulture, 6 juni 2019, 6 master studenten.
Kroese, Remy (2019) overleg/presentatie Productive Borders/Border Encyclopaedia, Maastricht, ITEM PhD Presentation meeting, 7 februari 2019.
Kroese, Remy (2019) expertmeeting Productive Borders/Border Encyclopaedia, Maastricht, Academie Beeldende Kunsten, 7 mei 2019.
Kroese, Remy (2019) overleg/presentatie Productive Borders/Border Encyclopaedia, Maastricht, Maastricht Working on Europe (Matthieu Segers, Melih Özkardes), 14 juni 2019.
Peters, P.F. and V. Spronck. Dialogues between Artistic Research and Science and Technology Studies. Invited guest lecture for the Summer Course VU University/Orgelpark “Minding Music – Making Sound” at the Orgelpark, Amsterdam, 13 August, 2019.
Peters, P.F. Playing Bach. The Utopa Baroque Organ from a a Material-Hermeneutic Perspective. Invited Lecture for the international symposium “Old sounds, new musics: the Utopa Baroque Organ”, at the Orgelpark, Amsterdam, 6-8 June, 2019.
Petzold, Denise (February / March 2019). Development and realization of workshop “Conserving and Transmitting Musical and Artistic Futures” in cooperation with Tate, London, for the MCICM symposium Rehearsing Orchestral Innovation.
Scholtes, Ulrike (2019) Wording sensitivities; The performativity of words and the practice-specificity of bodies and minds, Exploring Ecologies of Mind in (Mental) Health: Eco-Pathologies and Onto-Politics of Healing Economies, Freie Universität Berlin, 16-17 mei.
Smith, Neil (2019) Presentation ‘Elitism and Engagement in Justifying Concert Halls’, British Sociological Association Annual Conference, Glasgow Caledionan University, 26 April.
Spronck, Veerle (vanaf 2019) lid van adviescommissie ‘Beeldende Kunst en Vormgeving’ Gemeente Maastricht.
Spronck, Veerle (2018-2019) PhD-lid van de Opleidingscommissie WTMC (Onderzoeksschool Wetenschap, Techniek en Moderne Cultuur)
Spronck, Veerle (2018) Respondent ARC ‘Social Engagement and Artistic Research’, Den Haag/Leiden.
Van de Werff, Ties (2018) Designing Valuable Relations: or how to experiment with a participatory symphony orchestra, MCICM Meeting, Oktober 4.
Van de Werff, Ties (2018) Introduction to the movie More Huan than Human, InScience Film Festival, Studium Generale, Maastricht, November 7.
Van de Werff, Ties. (2018). Engaging with the Good: valorisation as ethical practice, Societal Engagement Event, Maastricht University, November 27.
Van de Werff, Ties (2019) Click Claque: involving audiences in assessing the quality of symphonic music performances, MCICM Meeting Maastricht, February 1.
Van de Werff, Ties (2019) Experiments in Artful Participation: research paper, MCICM Meeting, April 4.
Van de Werff, Ties (2019) What should we do with our Brains?, Pint of Science Festival Maastricht, May 21.
Van de Werff, T. and P.F. Peters. The Orchestra as Lab. Collaborative Experiments in Symphonic Audience Engagement. Paper presented at the Audience Research in the Arts Conference, Sheffield Performer and Audience Research Centre (SPARC), The University of Sheffield, Sheffield, 3-5 July, 2019.
Van de Werff, Ties, Ruth Benschop, Imogen Eve, Denise Pezold, Veerle Spronck, Peter Peters, Stefan Rosu, Joachim Junghanss. Maandelijks overleg MCICM, 2018/2019.
Van de Werff, Ties (2018) Onderzoeksbegeleiding sociaal ontwerpers bij De Etalage: projectaanvraag sociale cohesie. Tante Netty / FieldLab Eindhoven.
Van de Werff, Ties (2019) Gespreksgroep: Het waarderen van klassieke muziekconcerten, MCICM, June 3 & June 5.
Vermeulen, Marlies (2019) overleg/presentatie Productive Borders/Border Encyclopaedia, ITEM PhD Presentation meeting, Maastricht, 7 februari.
Vermeulen, Marlies (2019) expertmeeting Productive Borders/Border Encyclopaedia, Academie Beeldende Kunsten, Maastricht, 7 mei.
Vermeulen, Marlies (2019) Presentatie kaart Ulrum, Workshop Mapmakers and Uncertainty, ICHC 2019 Amsterdam, 17 juli.
Vermeulen, Marlies (2019), Presentatie Drawing Instruments, Conference Graduate School UM, 24 mei.
Vermeulen, Marlies (2019), Presentatie Maastricht style of Artistic Research, Meeting Merian, Lectoraat AOK, Jan van Eyck Academie, 9 mei.
Vermeulen, Marlies (2019) overleg/presentatie Productive Borders/Border Encyclopaedia, Maastricht Working on Europe (Matthieu Segers, Melih Özkardes), Maastricht, 14 juni.
Vermeulen, Marlies (2019) overleg/presentatie Grensdorpen, Amsterdam, UvA afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies (Frans Thissen), Amsterdam, 28 februari.
Vermeulen, Marlies (2018) overleg/presentatie Cartopologie, Centre for Border Studies Radboud universiteit (Henk van Houtum), Nijmegen, 12 oktober.
Publicaties
Ruth Benschop (2018) Onderzoeksatelier en symposium ‘Drawing Instruments: or how to calibrate an artist?’ in: Dienst Onderwijs en Onderzoek, Hoe onderzoek een bijdrage levert aan onderwijs bij Zuyd Hogeschool: Best practices uit de jaarverslagen van de lectoraten over de periode 2016-2017, Juni, 26pp.
Benschop, R., Lysen, F., Ernsten, C., Coumans, A., Marie Tonn, S. (2018). Report on Symposium: Doing Artistic Research. Maastricht: AOK, UCM, Jan van Eyck, Maastricht University, MACCH.
Coumans, Anke, Sonderen, Peter, Benschop, Ruth & Strandvad, Sara Malou (2018) Dwell / Act / Transform. Three views on an exhibition of artistic research. FORUM+ zomer: http://www.forum-online.be/nummers/zomer-2018.
Coumans, Anke, Sonderen, Peter, Benschop, Ruth & Strandvad, Sara Malou (2018) Dwell / Act / Transform. Drie perspectieven op een expo over artistiek onderzoek. FORUM+ zomer, 56-63.
Rita Hoofwijk (2018) Het Voorstel, Documentatie van een artistiek onderzoeksproject, www.lectoraataok.nl, 18 ps.
Mineur, Frank (2018) Kunst in een belevingscultuur, artikel voor de Hidden Times, juni 2018, een uitgave van kusnstenaarscollectief Bierummerschool (Gouda/Groningen)
Rooij de, Martine, Benschop, Ruth, Nahar, Chequita, en Yaron, Gili (red.) (2018) Onderzoeksatelier Inter/Face, reflecties op een onderzoeksatelier, Lectoraat AOK, Zuyd: Maastricht.
Van de Werff, T. (2018). Zelfhulp als inspiratie voor ethici. Wijsgerig Perspectief, 58(2): 46-47.
Van de Werff, T. & Vermeltfoort, C. (2018). Sight Seeing. KONT Magazine, 2: 118-131.
Van de Werff, T. (2018). Practicing the Plastic Brain [dissertation]. Maastricht University.
Vermeulen, Marlies (2018) Doing Cartopology: Mapping urban public space through architecture, anthropology & cartography, Project Propasal for external PhD, for FASoS Graduate School, supervisors: Prof.dr. Sally Wyatt, Prof.dr. Carolin Stapenhorst, dr. Ruth Benschop, june 3rd.
Zuyd Innoveert (2017) ‘Interdisciplinair onderzoeksatelier (Dear Hunter)’ in: Naar de finish: Een overzicht in de resultaten van het vierde jaar Zuyd Innoveert 2016-2017, Zuyd Oktober.
Beleidsteksten en subsidieaanvragen
Benschop, Ruth, Pieternel Fleskens, Christoph Rausch, Inge Römgens, Vivian van Saaze, Ties van de Werff Nora Vaage (2018) MERIAN Concept-statement, Base-notes, Appendices, beleidsnotitie Maastricht PhDs artistiek onderzoek, een samenwerking tussen Zuyd/UM/Van Eyck, 23 April.
Benschop, Ruth, Römgens, Inge en Werff van de, Ties (2018) Subsidieaanvraag ‘Doing artistic research: a collaboratory: a symposium on artistic research practices’ in verband met Symposium 20 maart, Platform KunstOnderzoek (gehonoreerd)
Benschop, Ruth & Peter Missotten (2018) New Communities & Reizend Circus, beleidsnotitie, MTK & Zuyd, 2p.
Van de Werff, Ties (2018). Subsidieaanvraag ‘Creating Value: cultivating and evaluating socially engaged art in higher arts education’. NRO Programme Council for Applied Education Research (PPO) (‘zeer goed’, afgewezen)
Van de Werff, Ties & Benschop, Ruth (2017) The Art of Inquiry: a Maastricht style of doing research in the masters of the arts, two-pager policy document for MTK and master development.
Van de Werff, Ties & Benschop, Ruth (2017) Performing Value, part of grant proposal Platform of European Theatre Academies II – REinventing Storytelling. Creative Europe, ACEA-32-2017 (not granted)
Lezingen, presentaties, workshops
Kiki van Aubel, Joost Milde & Mayke Roels (2018) Ont-moeten, Presentatie Het Laagland, Productieve Grenzen, ITEM project, Eindsymposium kenniskring, Het Laagland, Sittard, 5 juni.
Aubel, van, Kiki, Romgens, Inge en Milde, Joost (2018), ‘De Ontmoeting’ tijdens Docfest festival, Lumière 12 mei 2018
Benschop, Ruth (2018) Art and The Audience: Anthropological experiments in quality, Master Arts & Heritage: policy, management & education, met de titel Arts & Audiences, Maastricht University, 1 februari.
Benschop, Ruth (2018) genodigde bij rondetafelgesprek bij de Van Eyck, met Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Maxima, Lex ter Braak, Birgit Donker, Stijn Huijts, Liesbeth Bik, Simon Wald-Lasowski, Urok Shirhan, Theo van, Huib Haye van der Werf, Pieternel Fleskens en Boudewijn Cox. Van Eyck, Maastricht, 7 maart.
Benschop, Ruth (2018) Lid schrijfgroep Position Paper artistic research, Landelijk Platform Kunst»Onderzoek, samen met Nirav Christophe@, Micha Hamel, Sebastian Olma@@, @@, Peter Sonderen.
Benschop, Ruth (2018) Kunst/Onderzoek/Zuyd, Presentatie OBK studiemiddag, HKU Utrecht, 13 juni.
Benschop, Ruth (2018) WO-HBO: generositeit en gestrengheid, KNAW bijeenkomst NWA route kunst, De Waag, Amsterdam, 4 Juli.Benschop, Ruth en Spronck, Veerle. Artful Participation. Presentatie MACCH colloquium, FASoS, Universiteit Maastricht, 4-10-2017
Benschop, Ruth, Remy Kroese, Veerle Spronck & Marlies Vermeulen (2017) Presentatie Institute of Calibration, Zuyd Innoveert markt, Heerlen, 12 oktober.
Benschop, Ruth & Peter Peters (2018) Project Schutz-Monteverdi Consort, Onderzoeksatelier SMC, Toneelacademie & Lectoraat AOK, Kenniskring 3 april.Mineur, Frank (2017) Workshop & werkcollege ‘nieuwe regiestijlen’ met de eindexamenklas theatermaker aan de HKU, Utrecht 4 december 2017
Benschop, Ruth, Christoph Rausch & Inge Römgens (2018) How to conceptualize ‘quality’ in a ‘collaboratory’ for artistic research?, Presentation of assignment at UCM, Maastricht bachelor ThinkTank project, June 11.
Kroese, Remy & Vermeulen, Marlies. Mapping scenes: Exhibition/performance, Jan van Eyck Academy: 2 – 16 February 201
Lysen, F., Sissel Marie Tonn, Christian Ernsten, Anke Coumans, Christoph Rausch (2018) Panel discussion, Doing Artistic Research: A Collaboratory, Yearly symposium, 20 Maart 2018.
Mennen, Josien (2018) Tacit Knowledge of Research in Musicians, Kenniskring Herdenkingsplein 12, Maastricht 3 april.
Mineur, Frank (2018) Madrigalen Opera, olv Hans Leenders en Sassan Saghar Yaghmai. Een muzikale-theatrale samenwerking tussen studenten van de Toneelacademie en het Conservatorium Maastricht. Première 22 februari 2018 in het Vrijthof theater. Activiteiten: dramaturgie, en ontwikkeling concept en tekst
Pasmans, Inge (2018) Onderzoeksatelier: Lied project, Kenniskring Herdenkingsplein 12, Maastricht 3 april.
Pasmans, Inge (2018). Music in the Making: Lied, Congres Muziektheorie en Integratie, Vereniging voor Muziektheorie en Conservatorium Maastricht, 9 maart.
Pasmans, Inge (13-12-2017). Concert Music in the Making in St Servaas basiliek.
Peters, P.F. Downstream Û Upstream. Monumental Sound and the Paradox of Conservation. Invited Guest Lecture in the Research Master’s course Sound Heritage, Faculty of Humanities, Free University, Amsterdam, 23 February, 2018.
Peters, P.F. Playing Bach. Etnography of a pipe organ in the making. Invited Guest Lecture at the Research Seminar of the Musicology Department, Faculty of Humanities, University of Amsterdam, Amsterdam, 24 May 2018.
Peters, P.F., Co-organizer (with Ties van de Werff) Workshop Artful Participation, Maastricht, 19 June 2018
Peters, P.F., Co-organizer (with Stefan Rosu and Veerle Spronck) Panel The Researching Orchestra, Classical:NEXT 2018 Conference, Rotterdam, 16-18 May.
Peters, P.F. en Spronck, Veerle. Artful Participation. Presentatie tijdens symphosium Lectoraat AOK, 20-03-2018.
Roels, Mayke, Van Aubel, Kiki, Milde, Joost & Römgens, Inge (2018). Presentatie ‘De Ontmoeting’ Het Laagland / ITEM 9 februari 2018
Mayke Roels, Christophe Aussems, Inge Römgens (2018) Interview Productive Borders, ITEM project Lectoraat AOK/Het Laagland/Het Nieuwstedelijk, Doing Artistic Research: A Collaboratory, Yearly symposium, 20 Maart 2018.
Römgens, Inge (2018), Mayke Roels, Christophe Aussems (2018) Presentatie ‘Doing Artistic Research in Theatre’, Symposium ‘Doing artistic research: A Collaboratory’ 20 maart 2018
Römgens, Inge (2018) Presentatie ‘Artistic Research Collaboration’, Hybrid Labs Symposium Aalto University. 31 mei 2018
Römgens, Inge, i.s.m. Kiki van Aubel, Mayke Roels, Joost Milde (2018). Buren en Bagage. Procesverslag artistiek onderzoek 2016-2018. Het Laagland ism. ITEM en Zuyd / Lectoraat AOK.
Römgens, Inge (2018) Presentatie ‘Why the Modern Research University Needs the Arts. First steps into my PhD project’ UCM Research Day 21 juni 2018
De Rooij, Martine & Ri-Jeanne Cuppens (2018) Reik : Raak, Kenniskring Herdenkingsplein 12, 8 mei.
Roymans, Nathalie (2018) Presentatie brievenproject, Kenniskring, Herdenkingsplein 12, 5 februari.
Schaepkens, Sven (2018) Brieven en intimiteit, Kenniskring 5 februari.
Scholtes, Ulrike (2018) How do you feel? Wording and Drawing (as) Feeling Techniques. Presentatie Symposium on Artistic Research Arts Faculty Maastricht, 20 maart
Scholtes, Ulrike (2018) in voorbereiding: Performance Training the Senses, Marres Maastricht, 11 juli 2018
Scholtes, Ulrike (2018) Presentatie Feeling Techniques, Panorama Day Universiteit van Amsterdam, 9 maart
Scholtes, Ulrike (2018) Workshop Body Awareness as Skill. Learning/Teaching Materials” A Skilshare Workshop, Making Clininical Sense project Maastricht, juli 2018
Spronck, Veerle. The quality of the specific situation. Presentatie in panel The Researching Orchestra op Classical:Next, Rotterdam, 17-05-2018.
Termeer, Bregje (2018) Onderzoek naar Culturele Diversiteit op de Toneelacademie Maastricht, Groepsdiscussie tijdens terugkomdag Toneelacademie, 7 mei, Maastricht.
Termeer, Bregje (2018) Interculturaliteit in het Kunstonderwijs, Presentatie Kenniskring & Begeleidingscommissie, Herdenkingsplein 12, Maastricht, 9 januari.
Termeer, Bregje (2018) Interculturaliteit in het Kunstonderwijs, Presentatie Kenniskring & Begeleidingscommissie, Toneelacademie, Maastricht, 15 mei.
Vermeulen, Marlies Presentation Das Research, Research Ecologies: 19 January 2018. Workshop Cartopology and Dear Hunter.
Vermeulen, Marlies Presentation Symposium Doing Artistic Research: A Collaboratory: 20 March 2018. Presentation ‘Cartopology’.
Vermeulen, Marlies Appointment Scheepvaartmuseum: 13 April 2018. Presentation Mapping Cartography (Approach).
Vermeulen, Marlies Presentation RWTH Aachen, Peer-reviewed doctoral symposium with Klaske Havik: 24 April 2018. Presentation Research Proposal: ‘Doing Cartopology’. Writting Place.
Vermeulen, Marlies Presentation Design Academy Eindhoven, Social Design Master at Jan van Eyck Academy: 2 February 2018. Presentation on ‘Cartopology’ and Dear Hunter.
Van de Werff, Ties (2018) Citizenship as Artistic Virtue? Artful Participation group meeting, Faculty of Arts & Social Sciences, 3 april.
Van de Werff, Ties & Peters, P. (2018) Workshop: An authentic laboratory for musical citizenship, UM/Zuyd/phzn, 19 June 2018, 11:00 – 17.30.
Van de Werff, Ties & Benschop, Ruth (2018) Doing Artistic Research: A Collaboratory, Yearly Symposium Lectoraat AOK, Organisatie en moderatie, Maastricht, Faculteit van de Kunsten, Zuyd, Herdenkingsplein 12. (in samenwerking met Maastricht University and Van Eyck, 30 maart.
Onderwijs & Onderwijsmateriaal
Benschop, Ruth & Peters, Peter (2018). Onderzoeksatelier en uitvoering Schutz-Monteverdi-Consort. Toneelacademie & lectoraat AOK.
Benschop, Ruth (2018) Course Artistic Research: Replicating an ethnographic experiment, Deskundigheidsbevordering docenten Faculteit van de Kunsten, 22 + 23 March, Herdenkingsplein 12, Open Space + Attic Zuiderlucht.
Kroese, Remy. Zuyd Hogeschool: Academic year 2017 – 2018. MMIA Interior Architecture, year 1 Participated in Expertmeeting ‘aansluiting/doorstroming van MBO naar HBO’, representing Maastricht Academy of Architecture and Lectoraat AOK.
Kroese, Remy. Presentation Lectoraat AOK kenniskring: February 6th 2018. Presentation Research ‘Writing for architects’
Kroese, Remy. Presentation Lectoraat AOK kenniskring: May 8th 2018. Presentation Research ‘Writing for architects’
Kroese, Remy: Deelname aan Docentencursus: 22 – 23 March 2018 by Ruth Benschop.
Römgens, Inge, Benschop, Ruth en Rausch, Christoph (2018). UCM Artistic Research Project: course manual, lectures and workshops.
Mennen, Josien en Pasmans, Inge. Presentatie in Kenniskring bijeenkomst, Music in the Making en Tacit knowledge bij uitvoerend musici, 3 april 2018, Maastricht
Pasmans, Inge (juni 2018): Music in the Making, verslag van een onderzoeksatelier bij Muziek Klassiek, Intern beleidsadvies voor Bachelor Muziek klassiek, 29pp. Coaching: Ties van de Werff
Roels, Mayke, van Aubel, Kiki, Milde, Joost (2018). Presentatie De Ontmoeting en procesverslag, Kenniskring Lectoraat AOK 5 juni 2018
Römgens, I., Benschop, R. & Rausch, C. (2018) How to conceptualize ‘quality’ in a ‘collaboratory’ for artistic research?, Assignment at UCM, Maastricht bachelor ThinkTank project.
Römgens, Inge (2018) Video presentatie ‘Artistic Research Collaboration’, Kenniskring Lectoraat AOK 5 juni 2018
Rooij, de, Martine en Cuppens, Ri-Jeanne (2018) Onderwijs Mixed Media, Spatial Art & Research, Curriculum eerste en tweede jaars, opleiding Fine Arts and Design in Education, Zuyd: Maastricht.
Rooij, de, Martine en Cuppens, Ri-Jeanne (2017-2018) Presentatiereeks Werk & Proces: Praktijkdocenten over eigen werk, opleiding Fine Arts and Design in Education, Zuyd: Maastricht.
Rooij, de, Martine en Cuppens, Ri-Jeanne(2018) Onderzoek: Experimenteren en Transformeren vanuit Gips en Klei, vakformat en lesinhoud Artistiek Onderzoek, curriculum eerste en tweede jaar, opleiding Fine Arts and Design in Education, Zuyd: Maastricht.
Scholtes, Ulrike (2018) Body Works for Talking Minds. PhD Short Intensive Course University, Universiteit Amsterdam, mei 2018
Spronck, Veerle, Max van der Kamp Scriptieprijs 2017 voor scriptie ‘Between Art and Academia’, 5-2-2018.
Termeer, Bregje (2018) Onderzoek naar Culturele Diversiteit op de Toneelacademie Maastricht, Kenniskringbijeenkomst, 9 januari 2018, Maastricht.
Termeer, Bregje (2018) Onderzoek naar Culturele Diversiteit op de Toneelacademie Maastricht, Kenniskringbijeenkomst, 15 mei 2018, Maastricht.
Vermeulen, Marlies: Deelname aan Docentencursus: 22 – 23 March 2018 by Ruth Benschop.
Vermeulen, Marlies. Onderwijsopdracht: Teaching Cartopology: Academic year 2017 – 2018 (Zuyd Hogeschool, KUL, RWTH). Education program
Vermeulen, Marlies. Zuyd Hogeschool: Academic year 2017 – 2018. 3 BA Architectuur en interieur.
Vermeulen, Marlies. Zuyd Hogeschool: Academic year 2017 – 2018. 1MMIA Interior Architecture.
Van de Werff, Ties, Schaepkens, Sven, Horward, Joost & Roymans, Nathalie (6-4-2018). Rondetafelgesprek met studenten en docenten over artistiek onderzoek, 3e jaar PTO TAM.
Van de Werff, Ties (2017/2018). Begeleiding onderzoeksvoorstel van acht studenten Master Theater, Toneelacademie Maastricht.
Van de Werff, Ties (2017/2018). Begeleiding afstudeerscriptie student Master Theater, Toneel Academie Maastricht.
Advisering
Mineur, Frank (2018), advisering Tim de Paepe ivm diens interactieve voorstelling Bias #.
Mineur, Frank (2018), advisering verschillende studenten aan regieopleiding die zich met interactief theater bezighouden.
Kennisdeling/Genodigde sprekers
Ruud Hendriks (2018) Articulating Bodily Senses, Doing Artistic Research: A Collaboratory, Yearly symposium, 20 Maart 2018.
Flora Lysen, Sissel Marie Tonn, Christian Ernsten, Anke Coumans, Christoph Rausch (2018) Panel discussion, Doing Artistic Research: A Collaboratory, Yearly symposium, 20 Maart 2018.
Amade M’Charek (UvA), Jolanda Spoel (Maas Theater), Ankie Hoefnagels (Zuyd) (2018) begeleidingscommissie Onderzoek Interculturaliteit van Bregje Termeer,
Peter Peters & Veerle Spronck (2018) Artful Participation, Doing Artistic Research: A Collaboratory, Yearly symposium, 20 Maart 2018.
Mayke Roels, Christophe Aussems, Inge Römgens (2018) Interview Productive Borders, ITEM project Lectoraat AOK/Het Laagland/Het Nieuwstedelijk, Doing Artistic Research: A Collaboratory, Yearly symposium, 20 Maart 2018.
Sven Schaepkens (2018) Brieven en intimiteit, Kenniskring 5 februari.
Ulrike Scholtes (2018) How do you feel? – Writing and drawing feeling techniques, Doing Artistic Research: A Collaboratory, Yearly symposium, 20 Maart 2018.
Marlies Vermeulen (2018) Cartopology – In Search for Mapping Scenes, Doing Artistic Research: A Collaboratory, Yearly symposium, 20 Maart 2018.
Publicaties
Aamot Kjaerulff, A., Kesselring, S., Peters, P.F. & Hannam, K. (Eds.). (2017). Envisioning Networked Urban Mobilities. Art, Performances, Impacts. London: Routledge/Taylor & Francis Group.
Ruth Benschop (2017) “Een lege basisschool…” in: Claudio Monteverdi – Mariavespers” Programmaboekje, samenwerking Schütz-Monterverdi Consort, Toneelacademie, Lectoraat AOK.
Ruth Benschop, Rita Hoofwijk & Peter Missotten (2017) Scriptiekunst.org 2017/Verwondering verkennen, Lectoraten TDA & AOK, Zuyd: Maastricht.
Ruth Benschop (2017) Review van een artikel voor themanummer foor Qualititative Research in Psychology: Creative Representations of Qualitative Research, mei.
Ruth Benschop (2017). preface. In: Remy Kroese, Marlies Vermeulen & Veerle Spronck. Drawing Instruments: Or how to calibrate an artist?
Ruth Benschop, Rita Hoofwijk & Peter Missotten (2017) Scriptiekunst.org 2017/Verwondering verkennen, Lectoraten TDA & AOK, Zuyd: Maastricht.
Krien Clevis (2017) Time/Place/Memory. Artistic research as a form of Thinking-Through-Media. (artikel) Bloomsbury Publishing, New York.
Remy Kroese & Marlies Vermeulen (2017) Drawing Instruments: or how to calibrate an artist? Tentoonstelling Jan van Eyck Academie, Maastricht, 9-11 maart
Remy Kroese & Marlies Vermeulen (2017) Drawing Instruments: or how to calibrate an artist?, Tentoonstelling Faculteit der Kunsten, Hogeschool Zuyd, Maastricht, 16-23 maart
Remy Kroese, Veerle Spronck & Marlies Vermeulen (te verschijnen, 2017) Drawing Instruments, Or: How to Calibrate an Artist?, Institute of Calibration & Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, Zuyd Hogeschool, Maastricht: Charles Nypels Lab, Van Eyck.
Peters, P.F. (2017) How to make a new pipe organ sound old. In H. van Lente, T. Swierstra, S. Wyatt, & R. Zeiss (Eds.), Wegwijs in STS: Knowing your way in STS (pp. 11-114). Maastricht: Maastricht University Science, Technology and Society Studies.
Peters, P.F. (2017). On becoming a parcel: artistic interventions as ways of knowing mobile worlds. In A. Aamot Kjaerulff, Kesselring, S., Peters, P.F. & Hannam, K. (Eds.), Envisioning Networked Urban Mobilities. Art, Performances, Impacts (pp. 26-37). London: Routledge/ Taylor & Francis Group.
Van de Werff, T. (2017). Je Brein als een Waterklok: metaforen in de wetenschap. In H. Van Lente, T. Swierstra, S. Wyatt & R. Zeis (Eds.), Wegwijs in STS. Maastricht: Maastricht University.
Onderwijsmateriaal
Remy Kroese & Marlies Vermeulen (2017) Werkboek Drawing Instruments, Onderwijsmateriaal tijdens symposium.
Martine de Rooij (2017) Tussentijdse opdracht, Artistiek onderzoek, blok 2 MAFAD.
Martine de Rooij (2017) Eindopdracht, Artistiek onderzoek, blok 2 MAFAD.
Martine de Rooij (2017) Tussentijdse opdracht 2 ‘Methode ontwikkelen’, Onderzoekatelier Inter/face, blok 3 MAFAD.
Gili Yaron (2017) Vakformat blok 3, Onderzoekatelier Inter/face, blok 3 MAFAD.
Gili Yaron (2017) Tussentijdse opdracht 1‘Onderzoeksvragen’, Onderzoekatelier Inter/face, blok 3 MAFAD.
Gili Yaron (2017) Tussentijdse opdracht 3 ‘Concept’, Onderzoekatelier Inter/face, blok 3 MAFAD.
Gili Yaron (2017) Tussentijdse opdracht 4 ‘Product statement’, Onderzoekatelier Inter/face, blok 3 MAFAD.
Beleidsteksten en subsidieaanvragen
Benschop, Ruth & Peter Missotten (2017) Inhoudelijk MTK, onderzoek in het kunstonderwijs, masters & graduate school, MTK vergadering 10 oktober, Toneelacademie.
Benschop, Ruth, Peter Missotten en Sonja Troisfontaine (2017-2018) Impuls ontwikkeling en integratie masteronderwijs, Faculteit van de Kunsten, Zuyd.
Ruth Benschop & Peter Peters (2017) Structuurrapport en samenwerkingsovereenkomst bijzondere leerstoel (UM)/bijzonder lectoraat (Zuyd Hogeschool) ‘Innovatie van klassieke muziek’, Universiteit Maastricht & Zuyd Hogeschool, Maastricht mei.
Benschop, Ruth, Rausch, Christoph, Römgens, Inge, (2017) Subsidieaanvraag ‘Artistic Research Project’, Comenius Teaching Fellow, NRO, KNAW (gehonoreerd)
Krien Clevis (2017) ‘PIONEERS’, Elisabeth Strouven Fonds, Kannunnik Salden Fonds, PBCF en Provincie Limburg (gehonoreerd)
Rob Ligthert, Ruth Benschop & Sonja Troisfontaine (2017) Culturele diversiteit in het kunstonderwijs, Opdracht etnografisch onderzoek interculturaliteit/internationalisering in het kunstvakonderwijs (specifiek de TAM), 7pp.
Veerle Spronck (2017) Evaluatie Onderzoeksatelier ‘Drawing Instruments’ door het ‘Institute of Calibration’, evaluatie voor Zuyd Innoveert, mei
Spronck, Veerle (2017) De kwaliteit van de specifieke situatie: Van concert, educatieproject tot zolderkamer, Een verslag van de beleidsdag van philharmonie zuidnederland op 21 juni 2017, Lectoraat AOK & philharmonie zuidnederland, 16pp.
Universiteit Maastricht, philharmonie zuidnederland, Zuyd Hogeschool (2017) MCICM: Maastricht Centrum voor de Innovatie van Klassieke Muziek, aanvraag Provincie Limburg voor 4-jarige ondersteuning van het MCICM, februari, 15pp.
Vermeulen, Marlies. Vroman Fellow at Jan van Eyck Academy: 7 November 2017. Not granted.
Lezingen, presentaties, workshops
Kiki van Aubel, Mayke Roels, Het Laagland (2017) Projectpresentatie & mini-Paspoortworkshop ‘ITEM PhD meetings prior to the Scientific Board ITEM meetings (SB)’, Maastricht, 13 april
Kiki van Aubel, Ruth Benschop & Mayke Roels (2017) Presenting Productive Borders, Item PhD meeting, Law Faculty Maastricht University, 13 april.
Aubel, van, Kiki en Roels, Mayke (2017). ‘Ont-moeten’ tijdens Docfest on tour, Sittard, 27 okt 2017
Ruth Benschop & Peter Missotten (2017) Presentatie lectoraten op open dag van de opleidingen beeldende kunsten, Herdenkingsplein 12, 28 januari.
Ruth Benschop (2017) I would like to practice some participation with you, Opening performance MACCH Conference: Participatory Practices in Arts and Heritage’ On 17 and 18 March 2017, Maastricht, Jan van Eyck Academie, Maart 17.
Ruth Benschop (2017) De eland is een eigenwijs dier: discussie en onderzoeksbijeenkomst, Lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling/DAS Research, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, The Local School, Amsterdam, 18 april.
Ruth Benschop (2017) dagvoorzitter eindsymposium Proeven van Onderzoek – Proeven aan Onderzoek, Evaluatie Lectoraatsprojecten 2016/17, Faculteit van de Kunsten, Herdenkingsplein 12, 6 juni.
Ruth Benschop (2017) Workshop Experimental Ethnography: Replicating, Tasting and Documenting, during workshop Re-enactment, Replication, Reconstruction, Lorentz center, leiden, June 14.
Ruth Benschop, Martine de Rooij & Jos Besteman (2017) On doing being a stranger, werkmiddag onderzoek naar de kwaliteit van de philharmonie, beleidsdag philharmonie zuid nederland, ECI Roermond, 21 juni.
Benschop, Ruth (2017) 37 observation and documentation exercises, workshop open voor studenten van de Faculteit van de Kunsten, Zuyd, Tijdens Jury-uitreiking scriptieprijs met workshops, Herdenkingsplein12, Open Space, 9 oktober.
Benschop, Ruth (2017) Genodigde schrijver bij Artistic Research in the North, Minerva Academie, Groningen, 9 & 10 november
Ruth Benschop, Remy Kroese, Veerle Spronck, Marlies Vermeulen (2017) Drawing Instruments, or: How to calibrate an artist?, organisation and presentation of first yearly symposium of the Research Centre AOK, Herdenkingsplein 12, Maastricht, 16 & 17 Maart
Benschop, Ruth, Remy Kroese, Veerle Spronck & Marlies Vermeulen (2017) Presentatie Institute of Calibration, Zuyd Innoveert markt, Heerlen, 12 oktober.
Benschop, Ruth & Peter Missotten (2017) Jury-uitreiking scriptieprijs met workshops, Herdenkingsplein12, Open Space, 9 oktober.
Benschop, Ruth & Veerle Spronck (2017) Artful Participation: Artistic Research with Symphonic Music Audiences, AMC/MUST Colloquium, FaSOS, Maastricht University, 4 oktober.
Krien Clevis (2017) Presentatie van het kunst- en onderzoeksproject ‘OVERGANGSZONE’ in het kader van het transformatieproces van het ENCI-gebied, met D. Rademacher en M. Davidse, Bureau Europa, Maastricht, 19 januari
Krien Clevis (2017) De plaats van de kunst en de kunst van de plaats. Lezing Museum Valkhof, Nijmegen, 17 Februari.
Krien Clevis (2017) Presentatie en deelname TRANSITION ZONE, conferentie Participatory Practices in Arts and Heritage, MACCH (Maastricht Centre for Arts and Culture, Conservation and Heritage), Maastricht, 17 & 18 Maart.
Krien Clevis (2017) Presentatie artistiek onderzoek ‘OVERGANGSZONE’ met Joep Vossebeld (deelnemer), Kenniskringbijeenkomst, Faculteit van de Kunsten, Maastricht, 6 Juni.
Krien Clevis (2017) Zes publieksmomenten, ENCI, Maastricht, September 2016 – Juli 2017
Inèz Derksen, Kiki van Aubel, Mayke Roels, Het Laagland (2017) Kernteam presentaties ITEM-project, Sittard, Januari-Juni.
Inèz Derksen, Kiki van Aubel, Mayke Roels, Het Laagland (2017) Gesprekken en Interviews Stakeholders ITEM Project, Sittard, Januari-Mei.
Remy Kroese & Marlies Vermeulen (2016) Pitch voor: Drawing Instruments: or how to calibrate an artist. Zuyd Hogeschool, Heerlen 20 oktober.
Remy Kroese & Marlies Vermeulen (2017) Drawing Instruments: or how to calibrate an artist. Kenniskringbijeenkomst, Faculteit der Kunsten, Maastricht, 10 januari.
Remy Kroese & Marlies Vermeulen (2017) Drawing Instruments: or how to calibrate an artist. Afsluitende lezing onderzoeksatelier, Jan van Eyck Academie, Maastricht, 7 februari.
Remy Kroese & Marlies Vermeulen (2017) Drawing Instruments: or how to calibrate an artist. Jaarsymposium, kenniskringbijeenkomst, Faculteit der Kunsten, Maastricht, 6 juni.
Frank Mineur (2017) Lezing over interactiviteit/interpassiviteit, Kenniskring 11 april 2017.
Frank Mineur (2017) Presentatie promotieonderzoek, Kenniskring Herdenkingsplein, Maastricht, 5 december.
Rita Hoofwijk (2017) Try-out Onderzoeksatelier Het Voorstel, in Blok Cement, Cement Festival, Den Bosch, 1-dags workshop, 24 maart.
Peters, P.F. Artful Participation. Symphonic Orchestras and their Audiences. Invited Lecture at the NWO Smart Culture Conference – Exploring Integrated Arts & Culture research, Amsterdam, 23-24 November, 2017.
Peters, P.F. Artful Participation. Symphonic Orchestras and their Audiences. Invited Lecture at the Doing Artistic Research: A Collaboratory symposium, Research Centre for Arts, Autonomy and the Public Sphere, Maastricht, 20 March, 2017.
Spronck, Veerle (2017) Presentatie promotieonderzoek, Kenniskring Herdenkingsplein, Maastricht, 5 december.
Ties van de Werff (2017) Mooi Maken & Goed Doen: over geëngageerde kunst als praktische ethiek, presentatie jaarsymposium/kenniskring Lectoraat AOK, 6 juni.
Ties van de Werff (2017) Moderator Roundtable MAACH Conference: Participatory Practices in Arts and Heritage, Maastricht, Bonnefantenmuseum, March 18.
Ties van de Werff (2017) Initiator en moderator maandelijkse Leeslunches, Herdenkingsplein 12, Maastricht.
Vermeulen, Marlies (2017) Presentatie PhD onderzoeksplan, Studiedag MERIAN, Open Space, Faculteit van de Kunsten, Maastricht, 22 september.
Vermeulen, Marlies. Merian’. Vermeulen, Marlies Presentation RWTH Aachen Werkzeugkulturen , Faculty of Architecture: 16 October 2017. Input for project ‘the Primer’.
Vermeulen, Marlies (2017) Presentatie promotieonderzoek, Kenniskring Herdenkingsplein, Maastricht, 5 december.
Vermeulen, Marlies Presentation UM Master program Arts, Literature & Society: 13 November 2017. Lecture for ‘Art Worlds’.
Vermeulen, Marlies: Deelname en representatie AOK bij: Artistic Research in the North: exhibition and symposium: November 2017. Groningen.
Onderwijs
Ruth Benschop (2017) Les laboratoriumlogoboek, in het blok Theatrale Column, Bachelor TAM, 1e jaars studenten, 11 januari.
Ruth Benschop (2017) Les artistiek onderzoek & documenteren, Institute of Calibration, Jan van Eyck academie, 13 januari.
Ruth Benschop (2017) co-referent in onderzoeks-atelier Overgangszone (geleid door Krien Clevis), studenten van de master POLIS, 27 januari.
Ruth Benschop & Anna Harris (2017) Two-day Teachers Course on Artistic Researc: Materiality and Participant Observation, Conservatorium Maastricht en kantoor MAFAD, Maart 9 and 10.
Ruth Benschop (2017) Externe beoordelaar Master of Music onderzoeksscripties, 31 maart.
Ruth Benschop (2017) Lecture on the practice of artistic research, Interior Architecture bachelor students, Maastricht, mei 11.
Ruth Benschop & Woody Richardson Laurens (2017) Two-day workshop Breaching Bodies and Analyzing Material, Master Theater, Toneelacademie Maastricht, 29 en 30 mei.
Benschop, Ruth (2017) Research seminar Observing and Documenting, Master Theater, 25 september.
Benschop, Ruth (2017-2018) Mentoring 1e jaars studenten Master Theater.
Benschop, Ruth (2017) Group Discussions MSI – graduation trajectory: Strengthening the research community of artistic researchers + Reader, Master Scientific Illustration, September.
Benschop, Ruth (2017) Research Proposal 2.0 & Evaluation, Master Theater, December.
Krien Clevis (2017) Docent Artistic Research Master POLIS, Academy of Fine Arts & Design (MaFAD), Maastricht
Krien Clevis (2017) Docent Artistic Research BA/MA, MaFAD, Maastricht
Krien Clevis (2017) Gastdocent Crash Course Challenging Eternity. Heritage, Urbanistic Interventions and the City of Rome, CLUE+/VU Amsterdam, 1 – 3 Maart.
Hoofwijk, Rita. Presentatie in Kenniskring bijeenkomst: reflectie op Het Voorstel, 20 februari 2018, Maastricht
Hoofwijk, Rita (2017) Het Voorstel, Toneelacademie Maastricht – 30 oktober-22 december
Remy Kroese & Marlies Vermeulen (2017) Voorbereiding en geven van Onderzoeksatelier Institute of Calibration, November-Februari.
Kroese, Remy Year program ‘writing for architects’ combining various assignments, Academic year 2017 – 2018 (Master Interior Architecture year 1)
Mennen, Josien (2017). Tacit-knowledge bij conservatorium studenten. Conservatorium Maastricht. Coach: Ties van de Werff.
Mineur, Frank (2017) Twee lezingen voor studenten Master of Music, conservatorium Maastricht, over kunst in belevingsmaatschappij, d.d. 2 en 9 november 2017.
Pasmans, Inge & Cooney, Imogen Eve (nov-dec 2017). Onderzoeksatelier Music in the Making: Lied, een creatief, interdisciplinair en collaboratief project.
Rooij, de, Martine (2017) The Investigative Artist, presentatie introductie-week, afdeling Design, curriculum derde jaar, opleiding Maastricht Academy of Fine Arts and Design, Zuyd: Maastricht.
Rooij, de, Martine (2017) Vanuit klei: Onderzoek in de praktijkvakken van FADE, presentatie bij introductie project onderzoek curriculum, opleiding Fine Arts and Design in Education, Zuyd: Maastricht.
Scholtes, Ulrike (2017) Bodily Knowledge. Research Seminar Theater Academy Maastricht, 10 oktober
Rooij, de, Martine (2017) Fabulated Focus – observeren, documenteren en fabuleren in woord en beeld, onderwijsprogramma projectweek, curriculum propedeuse, Maastricht Academy of Fine Arts and Design, Zuyd: Maastricht.
Rooij, de, Martine (2017) The Art of Inquiry, vakformat en lesinhoud Artistiek Onderzoek, afdeling Design, curriculum derde jaar, Maastricht Academy of Fine Arts and Design, Zuyd: Maastricht.
Vermeulen, Marlies Presentation Lectoraat AOK kenniskring: 5 December 2017. Presentation Research Proposal.
Van de Werff, Ties (10-10-2017). Introductieworkshop Artistiek Onderzoek, voor 2e jaars studenten Fine Art and Design in Education.
Van de Werff, Ties, Schaepkens, Sven, Horward, Joost & Roymans, Nathalie (2017/2018). De Brief als methode voor artistieke onderzoek. Toneelacademie, 3e jaar PTO.
Van de Werff, Ties (2017) Begeleiding Kritische Reflectie Master Theater, Monika Zimmer.
Van de Werff, Ties (2017) Begeleiding Onderzoekdsdocument 2.0, Master Theater, Jolanda de Groot, Greet Vissers, Akram Sulayman, Janne de Bruin, Mario Leko.
Van de Werff, Ties (2017). Artistiek Onderzoek, workshop DBKV, 27 maart & 3 april.
Van de Werff, Ties (2017). Teaching assistant / participant, Two-day Teachers Course on Artistic Researc: Materiality and Participant Observation, Conservatorium Maastricht en kantoor MAFAD, 9 maart
Gili Yaron (2017) Beoordeling & feedback nav eindopdracht blok 2, Artistiek onderzoek, blok 2 MAFAD.
Gili Yaron & Martine de Rooij (2017) Beoordeling & feedback nav eindopdracht blok 3, Onderzoeksatelier Inter/face, blok 3 MAFAD
Advisering
Ruth Benschop (2016) Traject notitie onderzoeksvaardigheden TAM (met Patricia de Korte)
Ruth Benschop (2016/17) Traject onderzoek/afstuderen/scripties, Master Scientific Illustration (met Rogier Trompert en docententeam).
Ruth Benschop (2016/17) Initiatie en begeleiding overleg bundeling artistiek onderzoeksonderwijs in de kunstmasters.
Benschop, Ruth (2017) Lid adviesredactie tijdschrift FORUM+ voor Onderzoek en Kunsten.
Frank Mineur (2016/17) Advisering onderwijs propedeuseklassen Toneelacademie, i.s.m. Woody Laurens en Ruth Benschop.
Martine de Rooij (2017) Overleg Domeincoördinatoren: Organisatie en Inhoud Artistiek Onderzoek, MAFAD, Zuyd, 13 juni.
Van de Werff, Ties (2017). Redacteur We Are Public Brabant.
Kennisdeling/Genodigde sprekers
Barbara Beckers (2017) Workshop Interviewanalyse, Kleine Meers, 25 April
Lorraine Daston (2017) On epistemic images, Lezing tijdens Symposium Drawing Instruments, 17 maart
Maarten Derksen (2017) Over tact en technologie, Grote kenniskring 9 mei
Hendriks, Ruud & Ike Kamphof, Frank Mineur, Woody Richardson Laurens, Anne Habermann, Berbke Hermans (2017) Make Belief Matters, Kenniskringbijeenkomst, Herdenkingsplein 12, 8 november.
Carolin Lange (2017) …to whom am I talking to… Lezing tijdens Symposium Drawing Instruments, 16 maart
Anna Luyten (2017) The artist as instrument. Lezing tijdens Symposium Drawing Instruments, 16 maart
Gijs van Oenen (2017) Over interpassiviteit, Grote kenniskring 11 april
Carolin Stapenhorst (2017) Drawing with handbooks. The exploration of a diagrammatic Wunderkammer. Lezing tijdens Symposium Drawing Instruments, 16 maart
Lina Tegtmeyer (2017) Introducing hand drawing as academic research device. Lezing tijdens Symposium Drawing Instruments, 16 maart
Publicaties
Kiki van Aubel, Het Laagland (2016) Column 1 ‘De worsteling in een paar woorden’, Maastricht, 2 September
Kiki van Aubel, Het Laagland (2016) Column 2 ‘Bianca in de Buurt: een serie voor en over alle buren’ , Maastricht, 12 September
Kiki van Aubel, Het Laagland (2016) Column 3 ‘DocFest’, Maastricht, 26 September
Kiki van Aubel, Het Laagland (2016) Column 5 ‘Mahmoud’, Maastricht, 5 Oktober
Kiki van Aubel, Het Laagland (2016) Column 6 ‘Bezoek voor Beer’, Maastricht, 29 Oktober
Kiki van Aubel, Het Laagland (2016) Column 7 ‘De symbolische opbrengst’, Maastricht, 15 November
Kiki van Aubel, Het Laagland (2016) Column 8 ‘Robert’, Maastricht, 13 December
Krien Clevis (2016) In de voetsporen van Piranesi. Artistieke standpunten op Mijl V en VI van de Via Appia Antica, Rome, September. http://www.knir.it/krienclevis/miglio-v-vi/index.html
Krien Clevis (2016), Time/Place/Memory. Artistic Research as a form of thinking-through-media. Bloomsbury Publishing, New York.
Ties van de Werff (2016) Met Kunst de Robots Ontwapenen. In: Mest Magazine (13): 10-15.
Onderwijsmateriaal
Anna Harris (2016) Observing & Documenting: A short course exploring the intersections between artistic research and ethnographic methodologies, Deskundigheidsbevordering materiaal: Zuyd.
Martine de Rooij en Gili Yaron (2016) Atelierboek Onderzoeksatelier, Onderwijsmateriaal behorend bij Inter/Face.
Beleidsteksten en subsidieaanvragen
Ruth Benschop (2016) Interdisciplinair onderzoeksatelier: Instituut voor Kalibratie Werken aan de kwaliteit van artistieke onderzoeksinstrumenten, Subsidie aanvraag Zuyd innoveert, Juli (hoofdaanvrager, gehonoreerd).
Ruth Benschop (2016) Item Jaarplan, maart.
Ruth Benschop (2016) Item jaarverslag jaar 1: Luggage and Neighbours, juni.
Ruth Benschop, Chequita Nahar, Martine de Rooij & Gili Yaron (2016) Evaluatie onderwijs en onderzoek en planning 2016/17, Lectoraat AOK/MAFAD.
Krien Clevis (2016) Subsidieaanvraag Onderzoeksatelier ‘OVERGANGSZONE’, Mondriaan Fonds, Gemeente Maastricht, Provincie Limburg, Prins Bernhard Cultuurfonds, Brand Cultuurfonds, Lectoraat AOK (gehonoreerd)
Peter Peters & Ruth Benschop (2016) Artful Participation: Doing Artistic Research with Symphonic Music Audiences, Aanvraag voor het Smart Culture Programma, NWO/RAAK, 28 september 2016 (co-aanvrager). (Gehonoreerd)
Krien Clevis (2016) Subsidieaavragen ‘OVERGANSZONE Projectvoorstel kunst en onderzoek t.b.v. het transformatieproces van het ENCI-gebied, ingediend bij: Stg. E. Hustinx, Stg. E. Strouven, Brand Cultuurfonds, PBCF Limburg, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, Fonds 21.
Martine de Rooij en Gili Yaron (2016) Notitie Artistiek Onderzoek: Definitie, competenties, evaluatie, t.b.v. kenniskringbijeenkomst evaluatiecriteria bij artistiek onderzoek.
Lezingen, presentaties, workshops
Kiki van Aubel, Mayke Roels, Het Laagland (2016) Theaterworkshop kinderen AZC-Maastricht voorafgaand aan Bezoek voor Beer, Sittard, 29 Oktober
Ruth Benschop (2016) Practicing artistic research: On writing the implosion, Workshop voor masterstudenten sociologie en kunst, Universiteit Antwerpen, Departement Sociologie, 22 november.
Ruth Benschop (2016) A thought experiment on the craft of artistic research, panel: STS and artistic research, 4S/EASST conference “Research by other means” Barcelona, Thursday september 1.
Ruth Benschop & Anna Harris (2016) Track: Unravelling Craft, Technology & Practical Knowledge, 4S/EASST conference “Research by other means” Barcelona, Thursday september 3.
Ruth Benschop & Martine de Rooij (2016) Artistiek onderzoek als strenge ontvankelijkheid, CUO symposium over Kunstonderwijs en onderzoek, Amsterdam 6 oktober.
Ruth Benschop (2016) Presentatie artistiek onderzoek, ITEM-workshop, Het Laagland, Sittard, 23 Mei.
Ruth Benschop (2016) Workshop Breaching Experiments, ITEM-workshop, Het Laagland, Sittard, 24 mei.
Ruth Benschop (2016) College Community Art and Ethnography, Bachelor blok FASOS, Maastricht University, 21 april.
Ruth Benschop (2016) Genodigde Expert Meeting Training the Senses, met Tim Ingold, Marres 11 mei.
Ruth Benschop, Martine de Rooij, Elwy Schutten, Djilie Roes en Jessica den Hartog (2016) Presentatie eindwerk studenten onderzoeksatelier ‘Inter/Face: discovering the meanings of disfigurement’, t.b.v. werkbezoek burgemeester Penn-te Strake aan de Faculteit van de Kunsten Maastricht, 29 maart.
Krien Clevis (2016) Presentatie artistiek onderzoek ‘OVERGANGSZONE’, Kenniskringbijeenkomst, Faculteit van de Kunsten, Maastricht, 4 Oktober.
Krien Clevis (2016) In the Footsteps of Piranesi. Lezing in het kader van lezingenreeks ‘Sensibilia-Embodiment 2016’, o.l.v. Prof. dr. Tonino Griffero, Università di Roma ‘Tor Vergata’, Museo Andersen, Rome, 28 Oktober
Krien Clevis (2016) Presentatie van het project ‘OVERGANGSZONE’, op het nationaal archeologisch congres ‘Reuvensdagen’, Heerlen, 3 & 4 NovemberKrien Clevis (2016) Presentatie op symposium ‘Doctoring the Evidence’, over de praktijken van gepromoveerde kunstenaars in Practice Based Research in internationale context, Studenthotel i.s.m. NWO, Den Haag, 23 juni.
Inèz Derksen, Kiki van Aubel, Mayke Roels, Het Laagland (2016) Kernteam presentaties ITEM-project, Sittard, Maart-December.
Inèz Derksen, Kiki van Aubel, Mayke Roels, Het Laagland (2016) Workshop rondom koffers & bagage, Sittard, 12 April
Inèz Derksen, Kiki van Aubel, Mayke Roels, Het Laagland (2016) Koffers als onderzoeksinstrument, Sittard, 24 Mei
Inèz Derksen, Kiki van Aubel, Mayke Roels, Het Laagland (2016) Gesprekken en Interviews Stakeholders ITEM Project, Sittard, Juni-December.
Inèz Derksen, Kiki van Aubel, Mayke Roels, Het Laagland (2016) Participatieworkshop & workshop persoonlijke Rituelen-Relaties-Restricties & verkenning vormonderzoek, Sittard, 8 September
Inèz Derksen, Kiki van Abel, Mayke Roels, Ruth Benschop, Barbara Beckers (2016) Item workshop Grenzen, Het Laagland Sittard, 16 november.
Inèz Derksen, Kiki van Aubel, Mayke Roels, Het Laagland (2016), Openen Expositie Buren, Sittard, 22 Dececember.
Remy Kroese & Marlies Vermeulen (2016) Pitch voor: Drawing Instruments: or how to calibrate an artist. Zuyd Hogeschool, Heerlen 20 oktober.
Frank Mineur (2016) De theatralisering van de wereld, college Master Cultuurwetenschappen Universiteit Maastricht, 22 november 2016.
Frank Mineur (2016) Theaterfestivals in de belevingssamenleving, Kenniskring 6 december 2016.
Anne van Oppen (2016) Presentatie onderzoeksatelier DBKV/Schunck, Eindsymposium Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, Kenniskring, Faculteit van de Kunsten, Maastricht 7 juni.
Martine de Rooij en Gili Yaron (2016) Presentatie onderzoeksatelier Inter/Face, Eindsymposium Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, Kenniskring, Faculteit van de Kunsten, Maastricht 7 juni.
Alexander Schreuder en Joost Horward (2016) Presentatie Onderzoeksatelier Open/Maken, PTO project, Kenniskringbijeenkomst, Faculteit van de Kunsten, Maastricht, 4 april.
Alexander Schreuder en Joost Horward (2016) Presentatie Onderzoeksatelier Open/Maken, PTO-project, Eindsymposium Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, Kenniskring, Faculteit van de Kunsten, Maastricht 7 juni.
Alexander Schreuder, Joost Horward en Ruth Benschop (2016) Evaluatie en doorvertaling Onderzoeksatelier Open/Maken, PTO project, Kernteam PTO, Toneelacademie Maastricht, Faculteit van de Kunsten, Maastricht 13 mei.
Gili Yaron (2016) Inter/Face: Discovering the meanings of disfigurement. Workshop, t.b.v. internationaal Zuyd event ‘The Loop: Maastricht’, Hotel Management School Maastricht, 18 maart.
Bart Verhagen (2016) Presentatie onderzoeksatelier Musical Postcards, Visitatie Bachelor muziekeducatie, 14 april.
Bart Verhagen (2016) Presentatie onderzoeksatelier Musical Postcards, Eindsymposium Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, Kenniskring, Faculteit van de Kunsten, Maastricht 7 juni.
Onderwijs
Ruth Benschop, Nathalie Roymans, Alexander Schreuder (2016/2017) Het Brievenproject, Toneelacadmie, Maastricht.
Ruth Benschop (2016) Begeleiding Kritische Reflectie Master Theater, Michai Geynsen, Anna Schurau, Isabel Vervoort.
Ruth Benschop (2016) Research seminar Observing and Documenting, Master Theater, 26 september.
Ruth Benschop (2016) Research seminar Implosion Project, Master Theater, 11 oktober.
Ruth Benschop (2016) Research seminar Experimental ethnography, Master Theater, 17 oktober.
Ruth Benschop (2016) Research seminar Observing and Documenting 2, Master Theater, 1 november.
Ruth Benschop (2016/17) Master Scientific Illustration – intensivering onderzoek in afstudeerfase/thesis begeleiding.
Ruth Benschop (2016/17) Mentoring afstudeertraject/thesis Master Scientific Illustration. Skye Young, Karen Campbell
Ruth Benschop (2016/17) Mentoring studenten Master Theater lichting 2016/2017.
Ruth Benschop (2016) Research seminar Observing and Documenting, Master Polis, i.k.v. Onderzoeksatelier Overgangszone, 2 december.
Ruth Benschop (2016) Research seminar Observing and Documenting, Bachelor MAFAD in onderwijs van Martine van Rooij, 16 december.
Ruth Benschop (2016) Feedback op presentaties Onderzoeksatelier DBKV/Schunck, Heerlen 6 juni.
Ruth Benschop (2016) Feedback op presentaties studenten I-arts, Dear Hunter project, 5 januari.
Ruth Benschop (2015/16) lesbezoeken, Onderzoeksatelier Open/Maken, PTO Toneelacademie.
Ruth Benschop (2015/16) begeleiding kritische reflecties van conversie Master studenten Theater (Kim Zumstein, Barbara Erikx, Anna Schurau, Michai Geynsen, Isabelle Vervoort, Monika Zimmer).
Ruth Benschop (2015/16) Incidentele begeleiding masterstudenten en PhDs (Veerle Spronck, masterstudent UM; Maria José Freitas, PhD student CSERT, Zuyd; Marlies Vermeulen, PhD student KULeuven).
Ruth Benschop (2016) Beoordeling Masterproef Machteld de Ruyck, Bath, Groot Brittannië, met Jo Roets, 8 juni.
Krien Clevis (2016) Onderzoeksatelier i.s.m. Mastercourse Polis, november 2016 – maart 2017
Krien Clevis (2016) Docent Artistic Research Master POLIS, Academy of Fine Arts & Design (MaFAD), Maastricht
Krien Clevis (2016) Docent Artistic Research BA/MA, MaFAD, Maastricht
Frank Mineur (2016) Begeleiding student regieopleiding Toneelacademie Maastricht, Rita van Hoofwijk
Anne van Oppen en Ton Slits (2015/16) Onderzoeksatelier ‘publieksparticipatie’ 2e jaar Bachelor DBKV in samenwerking met Schunck.
Martine de Rooij en Gili Yaron (2015/16) Onderzoeksatelier ‘Inter/Face: discovering the meanings of disfigurement’ 2 blokken het curriculum van derdejaars bachelor studenten aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design (MAFAD).
Alexander Schreuder en Joost Horward (2015/16) Onderzoeksatelier Heimat, Maakblok en dramaturgische & theoriebegeleiding, PTO opleiding, Toneelacademie Maastricht.
Bart Verhagen, Inge Pasmans, Pam van den Hombergh en Wout van Haaren (2015/16) Onderzoeksatelier ‘Musical Postcards’ 3e jaar blok Bachelor muziekeducatie.
Ties van de Werff (2016) Begeleiding Kritische Reflectie Master Theater, Michai Geynsen.
Advisering
Ruth Benschop (2016) Traject notitie onderzoeksvaardigheden TAM (met Patricia de Korte)
Ruth Benschop (2015/2016) Advisering realisatie geaccrediteerde Master Theater, met Bart van den Eynde, Jo Roets, Peter Peters en Sjef Tilly.
Ruth Benschop (2016) Overleg Kunstcampus, Faculteit van de Kunsten, Zuyd.
Ruth Benschop (2015/16) Maandelijks bilateraal overleg Onderzoek-Toneelacademie, met Rob Ligthert.
Kennisdeling/Genodigde sprekers
Susan van Hooren (2016) Presentatie Lectoraat KenVak (Kennisontwikkeling Vaktherapieën), Kenniskringbijeenkomst, Faculteit van de Kunsten, Maastricht, 7 maart.
Christophe Aussems, Artistiek leider het nieuw stedelijk B (2016) Interview technieken vanuit werkwijze theatervoorstelling VUUR, Het Laagland Sittard, 12 April
Ike Kamphof (2016) Gereedschap voor nieuwsgierigheid: Over onderzoeken zonder afstand, Kenniskringbijeenkomst, Faculteit van de Kunsten Maastricht, 10 mei.
Barbara Beckers, Hoofd Bibliotheek Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (2016) Presentatie Grenzen, Het Laagland Sittard, 24 Mei
Publicaties
Ruth Benschop (2015) De eland is eigenwijs dier: Een gedachtenexperiment over praktijk en relevantie van artistiek onderzoek, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten: Zuyd.
Krien Clevis (2015) The Once and Future House. New Perspectives on Performativity, Artistic Research Catalogue (ARC) 2015.
Henk Havens (2015) Theater en het performatief spectrum. Transities in het contemporaine theater van de Lage Landen [proefschrift]. Maastricht: Universiteit Maastricht.
Beleidsteksten en subsidieaanvragen
Ruth Benschop (2015) Verstevigen, aanscherpen, verbinden, Plan Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten 2015-2020 n.a.v. visitatie 2014, beleidsdocument.
Ruth Benschop (2015) Community Art as Social Experiments, Beleidstekst Sociale Innovatie-Vitaal Limburg, i.s.m. Provincie Limburg & Maastricht University, juni.
Ruth Benschop (2015) Productieve Grenzen: Artistiek onderzoek naar alledaagse grenspraktijken/gebruik in de Euregio, Plan Itemproject i.s.m. Nol Reverda, november.
Ruth Benschop (2015) Jaarverslag Lectoraat AOK over Studiejaar 2014- 2015, december.
Ruth Benschop (2015) Tegen nachtmerries, Samenvatting/afspraken ronde 24-uurs conferentie Sociale Innovatie/ Rolduc, Oktober. Trekkersgroep, Oktober.
Ruth Benschop & Anna Harris (2015) Unravelling Craft, Technology and Practical Knowledge, Open Track at the joint conference of 4S/EASST, Barcelona August 2016.
Anna Harris (2015) Ideas for a collaborative project about craft and technology, Zuyd, UM, Craftscouncil, voor het Lectoraat AOK.
Lezingen, presentaties, workshops
Ruth Benschop (2015) Productieve Grenzen, een presentatie op de LKCA-conferentie, 23 november.
Ruth Benschop (2015) Deelname inspiratiesessie 4 jarenplan Het Laagland Theater, Sittard, 14 december.
Ruth Benschop (2015) De eland is een eigenwijs dier, Lectorale rede, Toneelacademie, Faculteit van de Kunsten Zuyd, 6 november 2015.
Ruth Benschop (2015) Genodigde 24-uurs bijeenkomst “bouwen aan Limburgse vitaliteit: changing the game!“ 22-23 oktober, Rolduc, Kerkrade.
Krien Clevis (2015) Lezing Artistic Research op basis van eigen onderzoek aan de Via Appia Antica voor de Accademia di Belli Arti di Roma, 18 februari.
Krien Clevis (2015) In the footsteps of Piranesi. Artistieke standpunten op Mijl V en VI van de Via Appia Antica, Roma, Presentatie Symposium ‘Etnography and Artistic Research’, Brussels Arts Platform, 12 november.
Anna Harris (2015) Presentatie Reader Observing and Documenting, Kenniskringbijeenkomst, Faculteit van de Kunsten, Maastricht, 2 november.
Frank Mineur (2015) Presentatie hoofdstuk proefschrift, over kritische dimensie van de kunsten in de belevingsmaatschappij, Kenniskringbijeenkomst, Faculteit van de Kunsten, Maastricht, 5 oktober.
Frank Mineur (2015) All the Worlds a Stage (enscenering van het dagelijks leven), Lezing/workshop aan Universiteit Maastricht, Faculteit Cultuur en Maatschappijwetenschappen, 20 oktober.
Frank Mineur (2015) Regiestijlen van de 20e, Lezing/workshop aan Universiteit Maastricht, Faculteit Cultuur en Maatschappijwetenschappen, 17 november.
Frank Mineur (2015) Co-referaat bij de lezing van Thijs Lijster, Kenniskringbijeenkomst, Faculteit van de Kunsten, Maastricht, 7 december.
Martine de Rooij en Gili Yaron (2015) Inter/Face: Discovering the meanings of disfigurement. Workshop, t.b.v. inauguratie Ruth Benschop en Peter Missotten, Toneelacademie Maastricht, Faculteit van de Kunsten, 6 november.
Alexander Schreuder en Joost Horward (2015) Workshop Onderzoeksatelier Open/Maken, PTO project, t.b.v. inauguratie Ruth Benschop en Peter Missotten, Toneelacademie Maastricht, Faculteit van de Kunsten, Maastricht 6 november.
Leo Swinkels (2015) Uitreiking Scriptieprijs georganiseerd door de Lectoraten AOK en TDA, Bij de inauguraties van Ruth Benschop en Peter Missotten, Toneelacademie Maastricht, Faculteit van de Kunsten, Maastricht 6 november.
Onderwijs
Ruth Benschop (2015) Workshop Breaching Experiments, I-arts studenten, 28 augustus.
Ruth Benschop (2015) Les muziekonderzoek en lawaai, bachelor studenten muziekeducatie, 3 december.
Ruth Benschop (2015) Les Methodologie en onderzoek, Master Kunsteducatie, 14 december.
Ruth Benschop, Henk Havens, Woody Richardson Laurens, Hannah de Meyer, Frank Mineur, (2015/16) Voorbereiding, doceren en participerende observaties, Blok Voorheen de Theatrale Column, Toneelacademie, alle eerstejaars bachelors, december t/m februari.
Ruth Benschop (2015/16) lesbezoeken, Onderzoeksatelier Open/Maken, PTO Toneelacademie.
Ruth Benschop (2015/16) begeleiding kritische reflecties van conversie Master studenten Theater (Kim Zumstein, Barbara Erikx, Anna Schurau, Michai Geynsen, Isabelle Vervoort, Monika Zimmer).
Ruth Benschop (2015/16) Incidentele begeleiding masterstudenten en PhDs (Veerle Spronck, masterstudent UM; Maria José Freitas, PhD student CSERT, Zuyd; Marlies Vermeulen, PhD student KULeuven).
Anne van Oppen en Ton Slits (2015/16) Onderzoeksatelier ‘publieksparticipatie’ 2e jaar Bachelor DBKV in samenwerking met Schunck.
Martine de Rooij en Gili Yaron (2015/16) Onderzoeksatelier ‘Inter/Face: discovering the meanings of disfigurement’ 2 blokken het curriculum van derdejaars bachelor studenten aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design (MAFAD).
Alexander Schreuder en Joost Horward (2015/16) Onderzoeksatelier Heimat, Maakblok en dramaturgische & theoriebegeleiding, PTO opleiding, Toneelacademie Maastricht.
Bart Verhagen, Inge Pasmans, Pam van den Hombergh en Wout van Haaren (2015/16) Onderzoeksatelier ‘Musical Postcards’ 3e jaar blok Bachelor muziekeducatie.
Advisering
Ruth Benschop (2015/2016) Advisering realisatie geaccrediteerde Master Theater, met Bart van den Eynde, Jo Roets, Peter Peters en Sjef Tilly.
Ruth Benschop (2015) Advisering verandering architectuur opleidingen, Faculteit van de Kunsten, Zuyd.
Ruth Benschop (2015) Bijdrage adviesgroep onderzoek, Conservatorium Maastricht, afdeling Klassiek.
Ruth Benschop (2016) Overleg Kunstcampus, Faculteit van de Kunsten, Zuyd.
Ruth Benschop (2015/16) Maandelijks bilateraal overleg Onderzoek-Toneelacademie, met Rob Ligthert.
Kennisdeling/Genodigde sprekers
Hans Op de Beeck (2015) Lezing t.b.v. inauguratie Ruth Benschop en Peter Missotten, Toneelacademie Maastricht, Faculteit van de Kunsten, Maastricht 6 november.
Jasper Coppes (2015) Workshop Being Seen, t.b.v. inauguratie Ruth Benschop en Peter Missotten, Toneelacademie Maastricht, Faculteit van de Kunsten, Maastricht 6 november.
Darryl Cressman (2015) The Concert Hall as a Musical Medium: Attentive Listening and Musical Culture in Nineteenth-Century Amsterdam, Master of Music
Master’s best event 2 (Organized by research centers AOK & TDA) September 23.
Thijs Lijster (2015) Presentatie over de verplaatsing van kunstkritiek n.a.v. boek ‘Spaces for Criticism. Shifts in contemporary art discourses’, Kenniskringbijeenkomst, Faculteit van de Kunsten, Maastricht, 7 december.
Publicaties
Benschop, R. (2014). Practising the Artistic Research Catalogue. In: Borgdorf, H. en Schwab, M. (red.) The Exposition of Artistic Research: Publishing Art in Academia. Leiden: Leiden University Press, 105-‐117.
Benschop, R., Lemmens, B. en Peters, P. (2014). Artistic Researching: Expositions as Matters of Concern. In: Borgdorf, H. en Schwab, M. (red.) The Exposition or Artistic Research: Publishing Art in Academia. Leiden: Leiden University Press, 39-‐51.
Benschop, R. (2014) Onstrategische over-identificatie, in: Sociologie Themanummer, 10 (3 &4): 153-155.
Guittart, H. (2014). Clarity and precision. Verein für musikalische Privataufführungen. (Society for Private Musical Performances). English/German/French text in the booklet of: Et’cetera CD KTC 1483.
Guittart, H. (2014). Anton Bruckner, Symphony no 7 in E major. English/German/French text in the booklet of: Et’cetera CD KTC 1483.
Guittart, H. (2014). Claude Debussy, Prelude to the afternoon of a faun. English/German/French text in the booklet of: Et’cetera CD KTC 1483.
Guittart, H. (2014). Ferrucio Busoni, Berceuse Elegiaque. English/German/French text in the booklet of: Et’cetera CD KTC 1483.
Guittart, H.(2014): Verein für musikalische Privataufführungen vol. 1. Gruppo Montebello, Henk Guittart, conductor. Arrangements for ensemble of works by Anton Bruckner, Claude Debussy and Ferruccio Busoni. Et’cetera CD KTC 1483. (2014)
M’Charek, A., van Oorschot, I., Harambam, J & Benschop, R. (red.) (2014) Monsters in de sociologie: De wondere wereld van ANT, themanummer Sociologie, Amsterdam: Boom, Lemma, 10 (3 & 4)
Lezingen en presentaties
Ruth Benschop: Presentatie van Het Onderzoeksatelier: De herinneringen liegen niet (module, evaluatie en doorvertaling) tijdens de kenniskringbijeenkomst, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, 14 januari 2013 Zuyd Hogeschool, Maastricht.
Anne Bruggenkamp: ‘Struikelen als Methode’, lezing over onderzoek naar relaties tussen slapstick, cartoons en performancekunst, auditorium ABKM, november.
Frank Mineur: Lezing “de kracht van kunst” voor maker en beleidsmaker die bezig zijn met het “Project Leefbaarheid en Cultuur” Tilburg, 14 maart.
Frank Mineur: Lezing “de autonomie van kunst” voor Cal XL, Utrecht, mei.
Ruth Benschop (2014) De kans van de categoriefout: kunst als onderzoek, Openingscollege docentencursus onderzoeksbegeleiding/artistiek onderzoek, 2 & 3 december, 2014.
Ruth Benschop (2014) Verdiepingsles documentatie, Master Theater, Toneelacademie, 1 december.
Ruth Benschop (2014) Verdiepingsles onderzoeksvragen en methode, Master Theater, Toneelacademie, 15 december.
Ruth Benschop (2014) Ratten en vrijheid, Lezing voor Bachelor autonome beeldende kunst, Bureau Europa, Maastricht, 12 juni.
Marloes Brouns (2014) presentatie onderzoeksatelier Het Jaar van de Mijnen DBKV, kenniskring 14 november.
Anna Harris (2014) Research detour: Staging the Studio: Contextualising photographic documentation in artistic contexts, co-referaat in talks, bachelor autonome beeldende kunst, 19 mei.
Josien Mennen (2014) presentatie onderzoeksvoorstel Onderzoekend Vermogen van de Musicus, kenniskring 14 november.
Frank Mineur (2014) presentatie promotieonderzoek Theatralisering van de samenleving, kenniskring 14 november.
Sarah de Rijcke (2014) Research detour: Staging the Studio: Contextualising photographic documentation in artistic contexts, presentatie in talks, bachelor autonome beeldende kunst, 19 mei.
Alexander Schreuder (2014) presentatie onderzoeksatelier Open Maakproces. Een project in de PTO opleiding van de Toneelacademie, kenniskring 14 november.
Ruth Benschop (2014) Community Art: Research in times of perilous community and perilous art. College voor de Master Arts, Literature & Science, FASOS, UM, 11 november.
Ruth Benschop (2014) Community Art: Research in times of perilous community and perilous art. College voor de Master Arts & Heritage, FASOS, UM, 4 december.
Ruth Benschop (2014): Lid expertteam Gebrookerbos project, Heerlen.
Josien Mennen (2014) Deelname aan Nederlands en Vlaams netwerk voor onderzoek in Master of Music Thema’s: integratie van onderzoek in het onderwijs en begeleiding van onderzoek, 5 december.
Overige kennisproducten
Ruth Benschop; Uitvoeringsplan Lectoraat Autonomie & Openbaarheid in de Kunsten, 14pp.
Ruth Benschop: Organisatie onderzoeksomweg in het kader van t.a.l.k.s. (een initiatief van studenten autonoom), met presentaties van Sarah de Rijcke en Anna Harris, Mei 2014.
Anne Bruggenkamp: Vanuit het onderzoek dat Anne Bruggenkamp in de kenniskring heeft gedaan, heeft hij gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe opzet voor de BA propedeuse, die een gedeelde basis biedt voor de verschillende specialisaties beeldende kunst waar studenten daarna uit kunnen kiezen. Deze opzet is nog in ontwikkeling, maar is opgenomen in de werkgroep die zich buigt over de propedeuse.
Marion Zwarts: Maastricht Master Architecture, notitie onderzoek 7pp.
Publicaties
Benschop, R. (2013). Wij die fluiten in de stilte als kristallen glazen – over virtualiteit, theatraliteit, radicaliteit. In: Peters, P.F. (red.) Zichtlijnen. Hoe kunst publiek wordt. Zuyd Hogeschool, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, 65-‐80.
Benschop, R. en Kuehlich, S. (2013). De winst van speelse articulatie. In: Peters, P.F. (red.) Zichtlijnen. Hoe kunst publiek wordt. Zuyd Hogeschool, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, 113-‐120.
Clevis, K. (2013). LOCVS. Herinnering en vergankelijkheid in de verbeelding van plaats. Van Italische domus naar artistiek environment. Proefschrift. Publieksuitgave proefschrift, over de veranderende noties van plaats. Vormgeving: Hansje van Halem, uitgeverij: Jan de Jong ‘De Buitenkant’, Amsterdam.
Clevis, K. (2013). LOCUS – van Italische domus tot artistiek environment. In: Peters, P.F. (red.) Zichtlijnen. Hoe kunst publiek wordt. Zuyd Hogeschool, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten.
Havens, H. (2013). Podium in Transitie. In: Peters, P.F. (red.). Zichtlijnen. Hoe kunst publiek wordt. Zuyd Hogeschool, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, 97-‐112.
Jong, E., de. (2013). De utopie van het nergens-‐zijn. In: Peters, P.F. (red.) Zichtlijnen. Hoe kunst publiek wordt. Zuyd Hogeschool, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, 121-‐143.
Mineur, F. (2013). Zie ons nou eens! – theater en theatraliteit in een belevingsmaatschappij. In: Peters, P.F. (red.) Zichtlijnen. Hoe kunst publiek wordt. Zuyd Hogeschool, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, 49-‐64.
Pasmans, I. (2013). Het Geïnformeerde Luisteren. In: Peters, P.F. (red.). Zichtlijnen. Hoe kunst publiek wordt. Zuyd Hogeschool, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, 81-‐96.
Peters, P.F. met Benschop, R. en Mineur, F. (red.) (2013). Zichtlijnen. Hoe kunst publiek wordt. Zuyd Hogeschool, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten.
Peters, P.F. (2013) voorwoord. In: Peters, P.F. met Benschop, R. en Mineur, F. (red.) (2013). Zichtlijnen. Hoe kunst publiek wordt. Zuyd Hogeschool, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, 3-‐8.
Peters, P.F. (2013) Het publiek als nieuwe avant-‐garde. In: Peters, P.F. met Benschop, R. en Mineur, (red.) (2013). Zichtlijnen. Hoe kunst publiek wordt. Zuyd Hogeschool, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, 9-‐22
P.F. Peters. (2013). Research Organs as Experimental Systems: Constructivist Notions of Experimentation in Artistic Research. In: Schwab, M (Eds.), Experimental Systems. Future Knowledge in Artistic Research, Leuven: Leuven University Press. 87-‐101.
Peters, P.F. (2013). Klankwerelden. De twintigste eeuw van Reinbert de Leeuw. Leiden: Leiden University Press.
Lezingen en presentaties
Anne Bruggenkamp: serie lessen voor FAD, 3e-‐jaar Fine Art over performancekunst.
Frank Mineur: Lezing voor masterstudenten van de universiteit van Maastricht over theatraliteit en theatrale strategieën, 19 november.
Frank Mineur: Lezing “theater in belevingsmaatschappij” voor faculteit Cultuurwetenschap Maastricht, december.
Frank Mineur: Lezing “de kracht van kunst” voor “Project Leefbaarheid en Cultuur” Tilburg, maart.
Peter Peters: presentatie ‘Research organs as experimental systems: exploring constructivist notions of experimentation in artistic research’ tijdens het International Seminar The (Re)sounding Experiment: Traces, Faces and Spaces of Artistic Research. Orpheus Research Centre in Music [ORCiM], Orpheus Institute, Ghent Belgium, 20-‐21 February.
Peter Peters: presentatie tijdens Masterseminar Muziek van het Conservatorium Amsterdam, 13 maart.
Peter Peters: presentatie ‘Urban Labs as New Aesthetic Spaces’, workshop Centre for Urban and Euregional Studies, Faculty of Arts and Social Sciences, Maastricht University, Maastricht, 29 mei.
Peter Peters: presentatie ‘Reizen met Rieu. De globalisering van een cultureel fenomeen’ tijdens de eerste André Rieu Academy, Maastricht, 5 en 6 juli.
Overige kennisproducten
Benschop, R., Mineur, F., Missotten, P. & P. Peters: Onderzoek binnen de AFM, 42pp. Benschop, R.: Onderzoeksatelier: De herinneringen liegen niet, Evaluatie en doorvertaling, 14pp.
Benschop, R., van den Hoogen, Q.L. & S. Trienekens: Researching Community Art in times of perilous communities, art and research, Special Issue Community Art – aan te bieden aan Krisis: Tijdschrift voor actuele filosofie, 5pp.
Ruth Benschop: Organisatie afscheidssymposium en boekpresentatie Zichtlijnen: Hoe kunst publiek maakt, 26 september 2013, Toneelacademie Maastricht.
Ruth Benschop: Lid van Werkgroep Partners ter voorbereiding van het Act Your Age festival. Dit is onderdeel van het Act Your Age project, een aan de Nederlandse Dansdagen gelieerd Europees onderzoeksproject naar Dans en het oudere lichaam.
Ruth Benschop: Lid werkgroep voor het afbakenen en omschrijven van het onderzoek binnen de AFM en voorbereiden van een tweede lectoraat voor de AFM.
Frank Mineur: Betrokkenheid bij het schrijven van beleidsnotities voor het lectoraat, redactiewerk voor het boek “Zichtlijnen”.
Inge Pasmans: Toepassing onderzoek. In een cursus Theory & Performance (10 weken: februari – april 2013) bracht Inge Pasmans samen met een klas derdejaars conservatoriumstudenten analyse, historische context, historische uitvoeringspraktijk en kamermuziek samen.
Publicaties
Benschop, R. en Peters, P. (2012). Een nieuwe kijk op Tilted Arc. Hoe kunstwerken hun publiek maken. In: Open. Cahier over kunst en het publieke domein. Nr. 24, Dingpolitiek. Rotterdam, Nai010 Uitgevers, 82-‐91.
Peters, P.F. (2012). Woorden van hout. Voorbij het dualisme van theorie en praktijk in het kunstvakonderwijs. In: Borgdorff, H. en Sonderen, P.(ed). Denken in kunst. Theorie en reflectie in het kunstonderwijs. Leiden: Leiden University Press, 74-‐85.
Peters, P.F. (2012). Book review of: ‘Klangmaschinen zwischen Experiment und Medientechnik’ edited by Daniel Gethmann. Technology and Culture, 53(January), 6-‐8.
Lezingen en presentaties
Ruth Benschop: Met Woody Richardson Laurens (2012) Presentatie van het onderzoeksatelier in het coördinatorenoverleg van de Toneelacademie.
Ruth Benschop: Presentatie van Het Onderzoeksatelier: De herinneringen liegen niet (module, evaluatie en doorvertaling) op de KIB dag, november 2012 Zuyd Hogeschool, Heerlen.
Ruth Benschop: Organisatie van en gespreksleiding bij drie workshops waarin het werken met ARC werd gepresenteerd tijdens de international conferentie: ARC Conference & Official Launch, 1-‐2 maart 2012, Royal Academy of Art, Den Haag.
Krien Clevis: The Ideal Place. Deelname aan thematentoonstelling met Alicia Framis, Thomas van Linge, Wouter Osterholt & Elke Uitentuis, NEST-‐Ruimte, Den Haag (5 mei t/m 17 juni).
Krien Clevis: Levende Dodenstraat. Impressies van vergankelijk Cerveteri. Lezing n.a.v. gelijknamige foto-‐installatie als sluitstuk van de Etrusken tentoonstelling. Allard Pierson Museum, Amsterdam, 15 februari.
Krien Clevis: Locus Amoenus. Over de ideale plaats. Lezing voor NEST, Den Haag (31 mei).
Krien Clevis: Presentatie op conferentie ‘Experimental Crossings’, tweedaagse conferentie over interdisciplinaire kruisverbanden vanuit de kunsten, Lectoraat voor Autonomie en Openbaarheid Hogeschool Zuyd, Conservatorium Maastricht, 10 en 11 februari.
Krien Clevis: Presentatie conferentie ‘Artistic Research Catalogue’ (ARC), Koninklijke Academie (KABK), Den Haag, 1 en 2 maart.
Krien Clevis: Workshop en presentatie met Hans Aarsman en Lino Hellings, Koninklijke Academie (KABK), Den Haag, 22 en 23 maart.
Krien Clevis: Presentatie op Colloquium PhDArts, Koninklijke Academie (KABK), Den Haag, 15 juni.
Henk Guittart: lezing over Arnold Schoenberg’s Pierrot lunaire in relatie tot de Verein für musikalische Privataufführungen. Banff, Canada, oktober.
Henk Guittart: twee lezingen over de Verein für musikalische Privataufführungen. In Banff en Canmore, Canada, oktober 2012.
Henk Guittart: organisatie en uitvoering van een concert, met inleiding, workshops en een symposium rond Arnold Schoenberg’s Pierrot lunaire in relatie tot de Verein für musikalische Privataufführungen. Banff, Canada, 10,11, & 12 oktober.
Henk Guittart: organisatie en uitvoering van een concert met werken uit de Verein für musikalische Privataufführungen. Banff, Canada, 30 november.
Henk Guittart: CD opnamen met werken uit de Verein für musikalische Privataufführungen. Banff, Canada, 1 & 2 december.
Johan Luijmes: Interdisciplinary Etudes, Experimental Crossings: An International Symposium on Interdisciplinarity in Arts Practices, 10 Februari 2012, Conservatorium, Maastricht.
Inge Pasmans: Mini-‐presentatie en uitvoering van Mozart Sonate KV 10 op Nacht van de Klassieke Muziek in Conservatorium Maastricht. Open voor publiek, januari.
Inge Pasmans: Presentatie onderzoeksresultaten Mozart sonate KV 10 op studiemiddag voor docenten van het conservatorium, 3 april.
Inge Pasmans: Korte uiteenzetting van onderzoeksresultaten en Cd-‐opname aan prof. Ingomar Rainer aan Universität für Musik un darstellende Kunst in Wenen, mei.
Peter Peters: presentatie tijdens aanbiedingsbijeenkomst van Denken in Kunst (red, H. Borgdorff en P. Sonderen), Deventer, 22 juni.
Peter Peters: Lezing ‘Kunst en landschap’ voor de Rietveld Academie, Amsterdam, 26 april.
Peter Peters: Lezing ‘Aandacht als ontwerpprobleem’ tijdens de studiedag van het landelijk overleg CMD-‐opleidingen Nederland, Utrecht, 8 juni.
Peter Peters: presentatie tijdens aanbiedingsbijeenkomst van Denken in Kunst (red, H. Borgdorff en P. Sonderen), Deventer, 22 juni.
Peter Peters: presentatie ‘De Euregio als cultureel laboratorium’, ihkv project Community Arts, Toneelacademie Maastricht, Maastricht, 18 september.
Peter Peters en Ruth Benschop: presentatie ‘Het presenteren van kunst als onderzoek’. Kennis In Bedrijf, Hogeschool Zuyd, Heerlen, 29 november.
Peter Peters: presentatie tijdens Moving Meetings Theatre, Frascati, Amsterdam, 4 december.
Peter Peters: presentatie tijdens Expertmeeting Artistic Research docARTES/Orpheus Instituut, Chateau de la Rocq, Arquennes, België, 17-‐18 december.
Marion Zwarts: Presentatie Werkveldcommissie ABM. Onderwerp; positie van academisch onderzoek binnen ABM. 25 april.
Overige kennisproducten
Ruth Benschop & Peter Peters: Onderzoeksateliers in het kunstonderwijs, CvB aanvraag voor de module onderzoeksatelier, 3 pp.
Ruth Benschop: Mede-‐organisatie en voorzitten van internationaal Symposium Experimental Crossings: An International Symposium on Interdisciplinarity in Arts Practices, 10 and 11 Februari 2012, Maastricht, Conservatorium. (Daarbij: organisatie en begeleiding van documentatie van Experimental Crossings door studenten van de ABKM.)
Ruth Benschop: In samenwerking met Frank Mineur heeft Ruth Benschop zich bezig gehouden met het ontwikkelen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van community arts, in samenwerking met Quirijn van den Hoogen (Expertisecentrum Arts in Society, Rijksuniversiteit Groningen) en Sandra Trienekens (Urban Paradoxes). De focus hierbij was om actie-‐onderzoek te ontwikkelen, waarbij de onderzoeker geen proces-‐volger is, maar inhoudelijk dezelfde focus (en daarmee inbreng) heeft als het community arts project zelf. In het kader hiervan ook: bijdrage aan symposium over actueel onderzoek in community arts en de aanzet tot een wetenschappelijke onderzoeksagenda voor 2013, Dinsdag 1 november en woensdag 2 november 2011, Bilthoven.
Mede‐organisatie van het symposium: Strijdpunten in en over Community Arts, Expertisecentrum
Arts in Society, Rijksuniversiteit Groningen, 14 juni 2012 (samen met Quirijn van de Hoogen, Sandra Trienekens en CAL-‐XL).
Ruth Benschop: Lid van de onderzoeksproject (gesubsidieerd door Raak Internationaal): Artistic Research Catalog (ARC). (Samenwerking en co-‐ontwikkeling ARC bijdrages met o.a. Het Huis van Bourgondië en kunstenaars Emke Idema, Krien Clevis, Sadettin Kirmiziyüz en Maya van den Heuvel-‐Arad; Documentatie van een aantal projecten binnen het door SIA-‐RAAK gesubsidieerde project Het Virtueel Lichaam (projectleider Peter Missotten); Organisatie van workshops; Congresbezoeken en bijdragen; Bijwonen ARC overleggen.
Ruth Benschop: Organisatie van en gespreksleiding bij drie workshops waarin het werken met de Research Catalog (ontwikkeld binnen het onderzoeksproject, gesubsidieerd door Raak Internationaal, Artistic Research Catalog) werd gepresenteerd en besproken tijdens de internationale conferentie: ARC Conference & Official Launch (1-‐2 March 2012, Royal Academy of Art in The Hague.
Frank Mineur: Advieswerk voor CAL XL met betrekking tot de publicatie van een boek over onderzoek naar en in Community Art.
Frank Mineur: Voorbereiding, dramaturgie en advieswerk voor community art project op TAM o.l.v. Carina Molier, voor alle afdelingen aan de dagopleiding (premiere 5 november).
Frank Mineur: Joi de Vivre: een samenwerkingsproject tussen toneelacademie Maastricht, woningcorporaties en inwoners van Maastricht, o.l.v. Carina Mollier. Mei-‐september.
Inge Pasmans: mede-‐organiseren van studiemiddag ‘Onderzoek’ voor Conservatorium docenten, april.
Inge Pasmans: Ondersteuning van integratie van onderzoeksaspecten in bachelorvakken, zoals Theoretische Analyse (Klassiek en Jazz) en Muziekgeschiedenis.
Peter Peters: betrokkenheid bij een nieuwe SIA RAAK Pro-‐aanvraag CEDAR – Collective Enquiry into the Dissemination of Art as Research. Dit is een vervolg op het project “Artistic Research Catalogue”. De vooraanvraag is in juni 2012 door SIA RAAK als ‘kansrijk’ beoordeeeld. De definitieve aanvraag is helaas niet toegekend.
Peter Peters: heeft in 2011-‐2012 deelgenomen aan de regiegroep iArts en ten behoeve van het project een kort position paper geschreven.
Publicaties
Benschop, R. (2011). Review of David Overend A Work on Progress. In: Research Catalogue, JAR!, Jar reports: http://www.researchcatalogue.net/portal/search-‐ result?title=A%20Work%20on%20Progress&author=3911&type_research=research&resulttype=res earch&statuspublished=1.
Benschop, R. (2011). Wij die fluiten in de stilte als kristallen glazen: Virtualiteit, theatraliteit, radicaliteit. Verslag documentatie workshop TA/Het Virtuele lichaam. www.thevirtualbody.org
Benschop, R. (2011). I’ll be Gone Again, Documenting the Virtual Body. In: Research Catalogue (2011). www.researchcatalogue.net.
Benschop, R. (2011). Poetry of a 12 volt spring: A conversation about technology and art. In: d’Haeseleer, K., Spincemaille, I. (ed.). Werktank catalogue: 44-‐49
Benschop, R. (2011). Documentatie Performance/Installatie/Workshop, Vertical Partition #2 – Space by Gilad Ben Ari. www.thevirtualbody.org
Clevis, K. (2011). Genius Loci: het bankje in Villa Ada. Column op de site van het lectoraat AOK: aok.hszuyd.nl (februari 2011).
Jong, E. de (2011). See What Happens. Maastricht: ABKM.
Luijmes, J. (2011). De dolende krijger. Column op de website van het lectoraat AOK: aok.hszuyd.nl, (mei 2011)
Luijmes, J. (2011). Interdisciplinary Etudes. Research Catalogue (05/12/2011). http://www.researchcatalogue.net/view/14497/14498/0/0 (accessed 09/09/2014).
Mineur, F. (2011). Of je nu een brug bouwt of een barricade; je doet dat altijd op een bepaald punt in de tijd en een bepaalde plaats in de ruimte. Over de ideologieen achter gemeenschapstheater. www.cal-‐xl.nl.
Peters, P.F. (2011) Conceptuele muziek? rekto:verso. Tijdschrift voor cultuur & kritiek, 47 (Mei-‐ Juni 2011), 8.
Evans, G., R. de Wilde, P.F. Peters en B. van Heur. (2011). VIA2018: Maastricht as Knowledge and Learning Region. Memo for the VIA2018 project office in preparation for the bid book Maastricht European Capital of Culture 2018. (November 2010).
Lezingen en presentaties
Ruth Benschop: referaat bij ‘Participatory knowledge production 2.0?: Critical views and experiences’ Workshop organised by Maastricht Virtual Knowledge Studio, Maastricht, 23 maart 2011.
Ruth Benschop: Presentatie Etnografie/documentatie/artistiek onderzoek bij Marble poject Vroenhover Brug, Faculteit Cultuur-‐ en Maatschappijwetenschappen, UM, mei 2011.
Ruth Benschop: Workshop over reflexiviteit en etnografische vervreemding in onderzoek by CAL-‐ XL, Utrecht Juni 2011.
Ruth Benschop: Organisatie van de workshop: Practicing ARC met Alexandra Landre, 27 mei 2011, KABK Den Haag.
Ruth Benschop: bijdrage aan Doing Diderot, conferentie Landelijk Overleg Kunstlectoren, Arnhem, 20 april 2011.
Ruth Benschop: Voorzitter van debat “kunst & mecenaat,” ABK Maastricht, 24 november 2011
Krien Clevis: presentatie op het seminar PhD Arts met Bart Verschaffel, Koninklijke Academie (KABK), Den Haag, 28 januari 2011.
Krien Clevis: presentatie tijdens driedaagse workshop met Roy Villevoy, Renzo Martens e.a. in het kader van de PhD Arts, Koninklijke Academie (KABK), Den Haag, 23 -‐ 25 maart 2011.
Krien Clevis: Depicting Fear, presentatie in het kader van het Rietveld Studium Generale festival Give me a brain, curator Patricia Pisters, Rietveld Academie Amsterdam, 31 maart 2011.
Krien Clevis: presentatie op symposium ‘Stendhal’ in het kader van Artistic Research, UVA, Amsterdam, 23 mei 2011.
Krien Clevis: ‘Give me a brain’, manifestatie in het kader van het Rietveld Studium Generale festival, Rietveld Academie, 31 maart 2011.
Henk Havens: Lezing in de Stadsschouwburg in Amsterdam in het kader van een gastprogramma-‐ week verzorgd door Toneelgroep Oostpool: “Exploding Theatre. Structuurverandering van theater”, vrijdag 2 december 2011.
Erik de Jong: lezing ‘See what happens’, ABK Maastricht, januari 2011.
Erik de Jong: lezing ‘Open Source Urban Campus -‐ O.S.U.C.’, ABK Maastricht, juni.
Erik de Jong: Studiereis naar Rome, o.a. ontmoeting met Michelangelo Pistoletto.
Johan Luijmes: Etudes in interdisciplinarity – exercises in the border traffic between the arts, Artez, Arnhem, 2011.
Frank Mineur: “Verbinden of juist Desintegreren” een lezing over communitytheater voor landelijk overleg communitykunsten, 13 mei 2011, Maastricht.
Frank Mineur: lezing over theater en openbaarheid voor de zg. Marble-‐studenten van de faculteit Cultuurwetenschappen Maastricht, mei 2011.
Peter Peters: lezing ‘Doing Artistic Research’ tijdens een studiedag van het doctoraatsprogramma PhDarts van de Hogechool der Kunsten in Den Haag, 27 januari.
Peter Peters: presentation at the workshop ‘STS and Artistic Research’, Zürcher Hochschule der Künste (ZHdK), Zürich, 16 en 17 juni 2011.
Peter Peters: Openingslezing seminar ‘Kunst en mecenaat’ op de ABK Maastricht, 24 November.
Overige kennisproducten
Ruth Benschop & Emke Idema: Burgerschap & Spelen, voorstel bijdrage propedeuse ABK bollen, Oktober 2011, 2 pp.
Ruth Benschop & Emke Idema: Verslag vooronderzoek project spelen + dvd, 5pp. Ruth Benschop: Moderator Debat Kunst & Mecenaat, ABK Maastricht 24 November.
Ruth Benschop: Samenwerking met CAL-‐XL op het gebied van community art en onderzoek. Begeleiding van twee projecten: een actieonderzoek Community arts Zuid Limburg (van het Huis van Bourgondië project De Verhalenbakkerij) en een project actieonderzoek Community arts in samenwerking met Traject en het lectoraat CESERT (onderzoek van De Kunstketel). Onderzoeker van beide projecten: Michelle van der Tier. (Mede-‐organisatie onderzoeksdagen CAL-‐XL op 1 en 2 november.
Ruth Benschop: Betrokkenheid bij de aanvraag voor NWO van het project “An Intermedial Performer Prepares”: Distilling and Documenting Intermedial Practices.” Een samenwerking met University of London, Central School en de Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht. Prof. Robin Nelson was hoofdaanvrager. De aanvraag is niet gehonoreerd.
Frank Mineur: Vroenhoverbrug: een samenwerkingproject tussen Toneelacademie Maastricht, studenten Cultuurwetenschappen en theatergezelschap De Queeste. April-‐Juni 2011.
Frank Mineur: Het door het lectoraat georganiseerde Symposium “De Barbaren” rond het boek van A. Barrico, was de aanleiding voor het maken van een voorstelling met 2e jaar performers (o.b.v. Mineur): “De Waanzin-‐conferentie” (TAM, mei 2011). Een theatraal debat op basis van teksten van Barrico en Heiner Müller over de zin en onzin van het verlangen naar grote idealen, en over de waarde van engagement bij de nieuwe generatie theatermakers.
Peter Peters: lid van de Raad van Advies van de gezamenlijke Master of Music van HS Zuyd en Fontys. Daarnaast heeft een aantal gezamenlijke bijeenkomsten van Fontys en Zuyd plaatsgevonden waar plannen zijn ontwikkeld voor het versterken van de rol van onderzoek in het onderwijsaanbod op de beide conservatoria.
Peter Peters: samen met de faculteit Cultuur-‐ en Maatschappijwetenschappen heeft Peters een interuniversitair onderzoekscentrum rond stedelijke en euregionale cultuur opgericht. Dit Centre for Urban and Euregional Studies (CUES) bestaat sinds begin 2011 en is geformeerd rond de bijzondere leerstoel Cultuur en Stedelijke ontwikkeling die vanaf 1 september 2011 wordt bezet door prof.dr. Graeme Evans. Met de oprichting van dit onderzoekscentrum, waarin naast de UM en Zuyd ook andere kennisinstellingen uit de Euregio deelnemen werden onderzoeksbijdragen geleverd aan de kandidatuur van Maastricht als culturele hoofdstad.
Peter Peters: deelname aan een onderzoeksseminar van de masteropleiding MACESS onder supervisie van het lectoraat CESRT, 4 november.
Publicaties
Benschop, R. (2010). Cellovragen. Krisis: Journal for Contemporary Philosophy, 3: 79-‐81.
Benschop, R. (2010). En het doel is [column op de site van het lectoraat AOK: aok.hszuyd.nl (oktober 2010)].
Benschop, R. (2010). Documentatie Performance/Installatie/Workshop, Vertical Partition #2 – Space by Gilad Ben Ari. www.thevirtualbody.org , 3pp.
Clevis, K,, Hagoort, P. en Willems, R.M. (2010) Add a picture for suspense: neural correlates of the interaction between language and visual information in the perception of fear. In: Social Cognitive and Affective Neuroscience Advance Access, 8 juni 2010, 404-‐416
Havens, H. (2010). The Intermedial Performer Prepares. In: Bay-‐Cheng, S., Kattenbelt, C., Lavender, A., Nelson, R. (ed.). Mapping Intermediality in Performance., Amsterdam University Press, 230-‐236.
Heur, B. van en Peters, P.F. (2010). Via2018.University: Emancipatory Practices, Regional Strategies, and a Research Program. Position paper for the VIA2018 project office in preparation for the bid book Maastricht European Capital of Culture 2018.
Peters, P.F. (2010). Art as Dialogue. Interview with Angelo Vermeulen. In: Swinkels, L., Elsen, H. van den (ed.). In: On Interdisciplinarity. Maastricht: Hogeschool Zuyd, 70-‐78.
Bijsterveld, K.T. en P.F. Peters. (2010). Composing claims on Musical Instrument Development: A Science and Technology Studies’ Contribution. Interdisciplinary Science Reviews, 35(2), 106-‐122.
Peters, P.F. en Bijsterveld, K.T. (2010). Muziekinstrumenten. Kunst en Wetenschap, 19(3), 9-‐10.
Lezingen en presentaties
Ruth Benschop: position paper voor het Seminar Artful Encounters, Hogeschool Zuyd/Faculty of Arts and Social Sciences, Maastricht, 17 -‐18 november.
Ruth Benschop: Workshop Reading a Classic: Harold Garfinkel. Een workhop over Breaching Experiments, Artful Encounters, 18 November 2010, Maastricht.
Henk Havens: lezing ‘Een nieuwe barbaar’ voor het colloquium over het boek De barbaren van Alessandro Barrico, Toneelacademie Maastricht, 11 september.
Sabine Kühlich: lezing On being a teacher and a performing artist and its academical background: artistic research, Kennis in Bedrijf Hogeschool Zuyd, Heerlen, 18 november.
Johan Luijmes: Presentatie en organisatie van workshop interdisciplinaire Etudes, 30 november, Intro-‐In Situ, Maastricht.
Frank Mineur: lezing ‘Een snelweg, een hondje of twee’ voor het colloquium over het boek De barbaren van Alessandro Barrico, Toneelacademie Maastricht, 11 september.
Peter Peters: lezing ‘De boekenkast van mijn opa’ voor het colloquium over het boek De barbaren van Alessandro Barrico, Toneelacademie Maastricht, 11 september.
Peter Peters: lezing Werkplaats Community Arts in het Landbouwbelang, Maastricht, 10 november.
Peter Peters: lezing ‘Waarom kunst nodig’, Kennis in Bedrijf, Hogeschool Zuyd, Heerlen, 18 november.
Peter Peters: position paper ‘Making it Public’ at the seminar Artful Encounters, Hogeschool Zuyd/Faculty of Arts and Social Sciences, Maastricht, 17 -‐18 november.
Peter Peters: lecture The organ as an artistic technology, Göteborg Organ Art Center, University of Gothenburg, Gothenburg, 9 december.
Peter Peters en Ruth Benschop: presentatie ‘Micking Science’ tijdens het symposium The Digital Making of Art and Science, Virtual Knowledge Studio/Faculty of Arts and Social Sciences, Maastricht University, Maastricht, 14 april.
Overige kennisproducten
Ruth Benschop: Gespreksleider en verslag ontwikkeltrajecten I-‐arts; I-‐core & I-‐projects.
Ruth Benschop: Organisatie van internationale conferentie Artful Encounters, a seminar on ethnography, art and conservation, 18 & 19 November, Maastricht, Lumiere. Samen met: Peter Peters, Sarah de Rijcke (Universiteit van Amsterdam), Vivian van Saaze, Renée van de Vall & Karel Vanhaesebrouck (alle drie van de Universiteit Maastricht). (Betrokkenheid bij inhoudelijke en praktische organisatie, documentatie, ontwikkelen website.) Dit symposium thematiseerde de overlap en verschillen tussen academische en artistieke etnografie.
Erik de Jong: Studiereis naar Los Angeles, o.a. ontmoetingen met John Baldessari en Piero Golia.
Sabine Kühlich: gaf in 2010 ongeveer 75 concerten. Deze concerten spelen een grote rol in haar promotieonderzoek, omdat zij dienen als artistieke experimenten. De ervaringen werden bijgehouden in een logboek.
Sabine Kühlich: twee stijlworkshops voor de VOCO-‐studenten van Venlo: “SWING IT BABY! – how to sing swing”, en “Saudade –the Brasil-‐Feel”, Venlo, februari en april 2010.
Peter Peters: lid van de Raad van Advies van de gezamenlijke Master of Music van HS Zuyd en Fontys.
Peter Peters: gastles over ‘Art Practice’ in de Master Artistic Research van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst, Den Haag, 14 januari.
Peter Peters: gastles over ‘Interdisciplinary Arts’ in de Master Artistic Research van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst, Den Haag, 28 januari.
Peter Peters: gastles over ‘The Reflective Arts Practitioner’ in de Master Artistic Research van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst, Den Haag, 18 februari.
Peter Peters: gastles over ‘Art, Research and ethnography’ in de Master Artistic Research van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst, Den Haag, 4 maart.
Peter Peters: gastles over ‘Making Art / Research Public’ in de Master Artistic Research van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst, Den Haag, 4 maart.