Lectoraat What Art Knows
Herdenkingsplein 12
↳ Lectoraatskamer 0.11
Maastricht

E whatartknows@zuyd.nl
T +31 (0)43 346 6365

Winnaars Scriptiekunst 2023

In 2023 werden 32 scripties ingestuurd, door studenten van de meeste kunstopleidingen. Dat is super goed nieuws! Dit jaar blijft het gemiddelde niveau van de inzendingen behoorlijk hoog, zonder veel uitglijders. Dat is bemoedigend: de scriptie en het artistiek onderzoek dat daarmee gepaard gaat lijkt vastere voet aan de grond te krijgen binnen de opleidingen. Tegelijkertijd lijken zich steeds prominentere ‘formats’ te vormen binnen de verschillende opleidingen, waarnaar de ingezonden scripties zich lijken te plooien. Dat neemt niet weg dat de jury ook dit jaar heeft genoten van een groot aantal uitstekende, verrassende en onderhoudende scripties. Daarmee lijkt de lat jaar na jaar hoger gelegd te worden! 

De hoofdprijs (ter waarde van 500 euro) gaat naar een kort essay wat aanvoelt als een warm deken. We willen deze winnende scriptie graag in boekvorm – in beperkte oplage – uitgeven: 

‘Reuzen’ door Qiqi van Boheemen (Toneelacademie Maastricht) 

Qiqi van Boheemen neemt de lezer mee op wandeltocht doorheen haar referentiekader: de Reuzen uit de titel. Ze sprokkelt gaandeweg verrassend bronnenmateriaal uit zeer verschillende windrichtingen bij elkaar en weet dat op een organische wijze aan elkaar te rijgen. … Het van de hak op de tak springen wordt hier een virtuoos evenwichtsspel dat de lezer bij de les houdt. De vorm van de tekst “performt” het onderwerp waarnaar deze verwijst: de verstrengelingen tussen het alledaagse en het reusachtige. 

De jury wil ook nieuwe en verrassende vormen van artistiek onderzoek aanmoedigen. Daarom willen we de meest originele inzending een aanmoedigingsprijs (ter waarde van 300 euro) geven, ook al flirt ze met de buitengrenzen van het genre. Die prijs gaat naar ‘Instar’ van Flora Lemmens (Visual Communication).

‘Instar’ is a thesis on the topic of ‘disconnection’. This thesis is a thesis in theory only. It’s actually a clever conceptual art installation consisting of a cassette and an old fashioned cassette player. The whole endeavour at least makes you smile.… This is not only thinking outside of the box: it’s presenting the box itself as a thesis. The artist practice and her research are intertwined into one installation: ‘Instar’. Which is the name for the state an insect has in-between her life cycles.

Voor de jaargang 2023 bestond de jury uit Laura Mudde, Annosh Urbanke, Jasper Coppes, Ulrike Scholtes, Ties van de Werff en Peter Missotten.

Het jury rapport en het archief met alle winnende scripties kan je vinden op scriptiekunst.org

De wedstrijd SCRIPTIEKUNST is een initiatief van de beide lectoraten binnen de Kunstopleidingen van Zuyd: Technology Driven Art (Peter Missotten) en What Art Knows (Ties van de Werff). Doel is een originele en inspirerende aanpak van scripties binnen de Kunstopleidingen te stimuleren. Zo bouwen we ook een referentieplek op waar studenten en docenten, inspirerende voorbeelden van scripties binnen de bachelor- en masteropleidingen kunnen vinden. Ook een kritische reflectie op en documentatie van het eigen werk komt in aanmerking voor deze prijs. Alle inzendingen worden getoetst op gedegenheid, originaliteit en diversiteit in de aanpak.